Badpak of bikini? Do’s & don’ts als je gaat zwemmen

Shares

Heerlijk weertje en dus het ideale moment om een verkoelende full body workout te pakken in het zwembad. Zwemmen kunnen we allemaal wel, maar hoe zit het bij jou met bijvoorbeeld de ‘etiquette’? Ja, die is er ook voor zwemmers! Let op de volgende punten:

  1. Badpak of bikini?
  2. Veel water drinken
  3. Verkeersregels
  4. Rust
  5. Politesse
  6. Houd je mond
  7. Douchen
  8. Je huid verzorgen

8 do’s & don’ts als je gaat zwemmen

1 – Badpak of bikini?

Oké, het is geen regel of etiquette, maar wel een van de beste tips die we je kunnen geven. Banen zwemmen doe je in een badpak! Die bikini is hartstikke leuk voor de vakantie, maar echt niet praktisch voor het serieuzere zwemwerk – je kunt er vaak niet eens mee duiken. Draag ook een badmuts en eventueel een zwembrilletje tegen het chloor.

zwemmen

2 – Véél water drinken

Onze eerste tips heeft niks met etiquette te maken, maar met presteren. Hoewel het een gek idee is dat je in het water ook vocht verliest, is het wel zo. Vergeet dus niet om net als bij andere sporten ook tijdens het zwemmen tussendoor te drinken of achteraf goed te bij te vullen! Stop een bidon met water of groene thee in je tas of maak een lekkere en gezonde sportdrank.

3 – Verkeersregels

Verkeersregels in een zwembad? Ja! Door ‘rondjes’ te zwemmen in je baan – rechts heen en rechts terug – hinder je elkaar zo min mogelijk. Eigenlijk is het net als op de snelweg. Je houdt rechts aan en inhalen doen we links. Wanneer je iemand wilt inhalen is het netjes om even een zacht tikje te geven op de linkervoet van degene die je in gaat halen. Zo weet hij dat je er langs gaat. Krijg je zelf zo’n tikje op je voet, dan ga je dus niet versnellen en houd je rechts om je in te laten halen. Net als in het verkeer is ‘plakken’ – bij je voorganger ‘op de voeten’ zwemmen – niet zo netjes.

4 – Rust

Meestal neem je tussen de banen door af en toe wat rust. Ook als je geen specifiek schema met tempowisselingen doet. Rusten doe je niet op het keerpunt, maar ergens aan de kant.

Advertentie


informatie

5 – Politesse

Vlak vóór iemand in het water duiken is not done. Wacht dus totdat je ergens voldoende ruimte hebt om te vertrekken en geef die ruimte vooral ook aan je mede zwemmers.

6 – Houd je mond

Kom je tijdens het speciale banen- of trimzwemmen? Dan is het niet de bedoeling om al kletsend naast elkaar te zwemmen.

7 – Douchen

Chloor is een nogal hardnekkig goedje en trekt altijd zo ‘fijn’ in je haar en poriën. Zorg dus altijd voor een goede shampoo en douchecrème voor na het zwemmen.

8 – Je huid verzorgen

Door zwembadwater droogt je huid en haar uit, dus een goede verzorging voor je huid met een hydraterende bodylotion is van harte aan te bevelen. Heb tot slot wat extra zorg voor je voeten na het zwemmen met antiseptische tea tree!

Advertentie

HET AMISET HERSTELPAKKET 
Je vraagt veel van jezelf. Geen probleem, maar opeens valt alles je zwaar en krijg je moeite om met sporten bij te blijven. Neem je wat gas terug of geef je je lichaam wat het nodig heeft? En dat is optimaal herstel met eiwitten en glutamine en ondersteuning van de weerstand met zink. Immers, je spieren hebben na het sporten extra goede voeding nodig als je wilt dat ze herstellen en groeien. Anders word je na een dag of 2 moe en is de sportschool echt wel het laatste waar je aan denkt. Kwalitatief hoogwaardige aminozuren en eiwitten geven je spieren de bouwstoffen die ze nodig hebben om beschadigde spiervezels (die ontstaan altijd door intensief sporten) te herstellen en sterker en langer te maken. Wanneer je vermoeid bent, kan glutamine het verschil maken. Intussen zorgt magnesium voor spierontspanning, waardoor het herstel makkelijker is. Zink is nodig voor de celopbouw en draagt bij aan je weerstand, die anders door veel sporten minder zou kunnen worden.  Het Amiset Herstelpakket geeft je alles wat je nodig hebt. Het bestaat uit YOLO, Hard Body en Magnesium. 
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares