Buikpijn van een glas melk? Dat kan lactose intolerantie zijn (en dat betekent niet dat je zuivel moet vermijden)

lactose intolerantie
Shares

Buikpijn. We hebben het allemaal weleens, maar wat doe je als je dagelijks last hebt van pijn in je maag of een opgeblazen gevoel en hoe weet je wat het is. Voor galstenen moet je naar de huisarts, maar met lactose intolerantie kun je zelf korte metten maken. Pijn in je bovenbuik kan wijzen op:

  • galstenen
  • pancreatitis
  • brandend maagzuur
  • maagzweren
  • lactose intolerantie

Waarom je met lactose intolerantie je toetje nooit meer hoeft over te slaan

Je kunt natuurlijk besluiten om nooit meer zuivel te eten als blijkt dat je geen lactose kunt verdragen er zijn immers best alternatieven voor wie regelmatig een naar, opgeblazen gevoel krijgt na de consumptie – maar dan moet je wel van soja houden en dat doe ik dus niet.

Advertentie

 

Zuivelvrij eten is voor velen echt een opgave, maar het is helemaal niet nodig!

Kijk je wat beter om je heen dan zie je dat er gelukkig best wel andere mogelijkheden zijn. Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken (of een tekort aan) het verteringsenzym lactase. Dit zorgt ervoor dat melksuiker (lactose dus) in kleinere molecule wordt opgeknipt waardoor het makkelijker om te verteren wordt en dus geen klachten geeft. Het aanvullen van lactase kan op verschillende manieren. Een populaire manier in de VS is om het (vloeibaar) toe te voegen aan bijvoorbeeld een glas melk of yoghurt, zodat de lactose al afgebroken is voordat je het drinkt. Of je kunt er voor kiezen om voor je kaasplankje of ijscoupe een (kauw)tabletje te nemen. Dan heb je voldoende lactase om direct met het afbreken te beginnen.

Als het geen lactose intolerantie is, wat is het dan wel?

Pijn in je bovenbuik kan plotseling optreden, af en toe, geleidelijk of constant zeurend aanwezig zijn. Er zijn een heleboel oorzaken mogelijk, maar een van de meest voorkomende is toch wel lactose intolerantie. Zo maak je het onderscheid:

  • galstenen kunnen een zeer scherpe pijn in de rechter bovenbuik geven, die kan uitstralen. Overgewicht en een vetrijk dieet vormen een groter risico. Ga als je galstenen vermoedt altijd naar de huisarts.
  • pancreatitis (ontsteking van je alvleesklier) komt niet zo heel veel voor, maar is wel bijzonder pijnlijk en begint vaak na een zware maaltijd of het drinken van veel alcohol. Misselijkheid, overgeven en koorts kunnen optreden.
  • brandend maagzuur komt veel voor en je kunt hier heel goed een supplement met papaya-enzymen voor nemen.
  • maagzweren worden veroorzaakt door ontstoken maagslijmvlies. De pijn is meestal erger op een lege maag en wordt minder zodra je iets gegeten hebt. Je moet in ieder geval naar je huisarts gaan, maar kunt ook kurkuma proberen. Dat heeft ook bewezen te kunnen helpen.

Bij misselijkheid, wat de oorzaak ook is, heeft gember bewezen de symptomen te kunnen verminderen.

Advertentie

HET AMISET DETOXPAKKET
Van toxines word je snel moe. Denk hierbij aan geneesmiddelen, luchtvervuiling, roken en rook, zware metalen, alcohol, vetten, conserveermiddelen, cosmetica, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. Het is allemaal gif voor je lichaam waardoor je hoofd eerder moe is. Een detoxkuur reinigt je lever en zorgt ervoor dat deze zijn functies om je lichaam vrij te maken van deze gifstoffen, weer optimaal doet. Wanneer je lever meer werk moet doen, heeft deze extra voedingsstoffen, water en vitamines nodig om alle overtollige stoffen te verwijderen. Wat niet verwijderd kan worden, wordt opgeslagen. Door je lever te ondersteunen, help je al die stoffen verwijderen. Zonder dat je sloom wordt.detoxpakket
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares