Chondroïtine voor het behoud van kraakbeen

Shares

Chondroïtine is een lichaamseigen stof, die veel lijkt op glucosamine en voorkomt in kraakbeen, bindweefsel, botten, pezen en bloedvaten. Bij het ouder worden neemt de aanmaak van kraakbeen af waardoor de kans toeneemt op het ontstaan van gewrichtsaandoeningen. Chondroïtine kan in combinatie met glucosamine de hierbij horende klachten doen afnemen en het kraakbeen helpen herstellen. Een extra voordeel van chondroïtine is dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

De voordelen van chondroïtine

  • ondersteunt de aanmaak van kraakbeen
  • vermindert de afbraak van kraakbeen
  • is ontstekingsremmend

800-1500 mg per dag

Wanneer het kraakbeen in onze gewrichten beschadigd raakt, kunnen we extra chondroïtine innemen via suppletie, zowel preventief als ter bescherming voor verdere afbraak. Er wordt een dagelijkse inname aanbevolen van 800-1200 mg.

Advertentie

 

De voordelen op een rijtje:

Kraakbeenaanmaak

We hebben chondroïtine nodig voor de vorming van proteoglycanen, deze vormen een belangrijk onderdeel van gewrichtskraakbeen. Samen met water, collageen en chondrocyten vormen ze een netwerkmatrix dat als een soort gel op de botuiteinden in de gewrichten zit. Proteoglycanen zorgen dat er water in het kraakbeen wordt aangetrokken wat nodig is voor stevigheid en schokdemping.

Kraakbeenafbraak

Chondroïtine heeft een blokkerende werking op enzymen die het kraakbeen afbreken. Wanneer kraakbeen dunner en minder veerkrachtig wordt, ontstaat er een vervelende stijfheid en pijn in de gewrichten. Met voldoende chondroïtine gecombineerd met glucosamine kan de pijn afnemen en verdere slijtage geremd worden.

Ontstekingsremmer

Gewrichtsaandoeningen gaan vaak gepaard met ontstekingen. Deze ontstekingen zijn een lichamelijke reactie op kraakbeenbeschadiging of overbelasting van een gewricht. Een ontsteking kan het kraakbeen verder aantasten. Extra chondroïtine kan een ontstekingsremmende werking hebben waardoor pijn en stijfheid kunnen afnemen.

Chondroïtine bij artrose

Artrose is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan men ondersteunen door suppletie van chondroïtine in combinatie met glucosamine. Gecombineerd hebben ze een synergetische werking. Ze versterken elkaar. Het beste resultaat wordt verkregen in de verhouding van 3:4, bijvoorbeeld 1200 mg chondroïtine en 1600 mg glucosamine.

Naast de ontstekingsremmende invloed van chondroïtine kan suppletie met omega 3-vetzuren extra bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn en de daarbij behorende stijfheid die door ontstekingen veroorzaakt worden. De eicosapentaeenzuur (EPA) die in omega-3-vetzuren zitten ondersteunen de productie van ontstekingsremmende prostaglandines zodat de ontstekingen en de pijn afnemen.

Optimale opname

Chondroïtine wordt in ons maag-darmkanaal moeilijk opgenomen. Voor een optimale opname is de zuiverheid van groot belang. Deze wordt aangegeven door een percentage en dient minimaal 90% of hoger te zijn. Omdat het een langzaam werkende stof is duurt het 1 tot 2 maanden voordat er effect te merken zal zijn. Vervolgens kun je het veilig gedurende lange tijd nemen.

Advertentie

HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET 
Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.

sterke botten

Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares