Collageen verbetert herstel na gewichttraining

Shares

Recent onderzoek, opgezet om de bovenstaande hypothese te testen, heeft aangetoond dat collageen na een intensieve training herstel van het bindweefsel in het spier-skeletstelsel zou kunnen versnellen. Na 6 weken was een vermindering aantoonbaar van spierweefselschade en verschillende stoffen in het bloed die vrijkomen bij de afbraak van spierweefsel.

Wat doet collageen?

Collageen is een eiwit, dat zorgt voor verbinding. Het heeft vitamine C nodig om opgebouwd te kunnen worden. Na je 25e ongeveer neemt de hoeveelheid collageen al af in je weefsels. Dit zie je aan je huid die gevoelig wordt voor rimpelvorming, maar ook in de rest van je lichaam merk je het. Gezonde en goed functionerende gewrichten zijn van groot belang voor actieve sporters, maar het omliggende weefsel – pezen en ligamenten – zijn van even groot belang om flexibel en beweeglijk te blijven en minder blessures op te lopen.

Advertisements

Onderzoek

Bij dit het onderzoek werden acht gezonde, actieve recreatiesporters in twee groepen verdeeld: de testgroep en de controlegroep. De testgroep kreeg zes weken lang een specifiek collageensupplement in een dosering van 3 gram, de anderen een placebo van 3 gram. Op dag 43 werden ze allemaal onderworpen aan een zware, spierbelastende training van het bovenlichaam, en op dag 46 nog een keer.
Het verschil tussen de groepen was aanzienlijk. Hierbij werd de daadwerkelijke output gemeten en werd gekeken naar bloedwaarden van onder meer creatinekinase en lactaathydrogenase. De testgroepen presteerden beter en hadden veel lagere bloedwaarden voor de biomarkers die afbraak van spierweefsel aantonen.

Naar het onderzoek: http://www.jissn.com/content/11/S1/P48

Shares
0 0 vote
Artikelbeoordeling

Advertentie

AMISET RELAXPAKKET
Extreme stress of lichamelijke vermoeidheid hebben een desastreus effect op je lichaam: weerstand, concentratie en energieniveaus nemen aanzienlijk af. Je kunt je lichaam en brein ‘resetten' met behulp van natuurlijke remedies, die al eeuwenlang gebruikt worden. Deze helpen je ontspannen, lekker slapen en met stress om te gaan. Binnen een paar dagen zul je verschil merken en na 2 - 3 weken voel je je weer helemaal jong en fris!

relaxpakket

Subscribe
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Shares