De 10 keuzes van Margot Boer

Shares

Margot Boer (07-08-1985) is een topsportster en grenzenverlegger pur sang. Inmiddels alweer volop in voorbereiding voor het Wereldkampioenschap afstanden van 2016 in Kolomna (RUS) waren wij benieuwd naar de keuzes van deze topschaatsster op het gebied van sport, voeding en herstel in al zijn facetten.

1- Shorttrack of langebaanschaatsen?

Langebaanschaatsen. Net als vele andere schaatsers ben ik ook op jonge leeftijd begonnen met shorttrack, maar dat werd mij op een gegeven moment toch iets te risicovol. Vandaar ook de switch naar de lange baan en daar heb ik achteraf zeker geen spijt van.

Advertentie

informatie

2 – Duurtraining of krachttraining

Krachttraining. Vooral omdat ik daarmee goed mijn grenzen kan verleggen. In het schaatsen heb je beide soorten trainingen nodig, maar ik vind krachttraining wel het leukst om te doen.

3 – Fysiotherapie, yoga, of meditatie?

Alle 3! Fysiotherapie kan ik bijna niet zonder, zeker in aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. Zeker in de beginfase vindt er een zware belasting plaats en loop je een grotere kans om tegen fysieke ongemakken aan te lopen. Met een regelmatig bezoek aan de fysio probeer ik zo fit mogelijk te blijven. Mijn mentale fitheid probeer ik via yoga en meditatie op peil te houden. Denk dan aan diverse ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om goed tot rust te kunnen komen

4 – Wijntje, biertje? Of houd je het altijd bij water?

Af en toe een wijntje, maar voornamelijk water. Zeker wel 2-3 liter per dag. Daarnaast drink ik ook regelmatig witte en groene thee.

5 – Wellness of shoppen of naar de film?

Naar de film. Ik vind het heerlijk om even een filmpje te pakken. Liefst kijk ik deze in de bioscoop, maar als dat niet lukt dan is thuis op de bank ook prima.

6 – Eet je 3 of 6 maaltijden per dag?

Voornamelijk de 3 hoofdmaaltijden, af en toe aangevuld met een tussendoortje. Op wedstrijddagen ziet mijn schema er wel iets anders uit, omdat ik dan met onregelmatige tijden te maken heb. Mijn ontbijt bestaat vaak uit wat yoghurt met daarin een notenmix en havermout. Met de lunch kies ik vaak voor een salade met wat kip of vis, of brood met kipfilet en sla. ‘s Avonds probeer ik veel te variëren en neem ik bijvoorbeeld wat groenten met rijst, quinoa of aardappels met vis of kip.

7 – Vis, vlees of vegetarisch?

Vis! Maakt niet uit welke soort, maar ik ben wel echt een visliefhebber. Als ik er dan toch eentje moet kiezen neem ik de kabeljauw. Lekker licht, maar ook eiwitrijk.  Als ik vlees eet dan is het vooral kipfilet op glutenvrij brood.

8 – Eiwitten of (langzame) koolhydraten?

Eiwitten. Onmisbaar en zeker voor sporters. Ik train momenteel 6 dagen per week, 2x per dag. Om goed en snel te herstellen van die inspanning moet ik na afloop van een training snel aanvullen met eiwitrijke voeding of drankjes. Een eitje, kipfilet of een eiwitshake maken dus een vast onderdeel uit van mijn voedingsschema. De koolhydraten zijn niet uit mijn menu geschrapt, maar ik beperk het meestal tot een paar sneetjes brood per dag en af en toe wat rijst.

9 – Suppletie of puur natuur?

Ik probeer zoveel mogelijk uit de natuur te halen, maar door de extreme inspanning bij het topschaatsen heeft mijn lichaam iets extra’s nodig. Ik neem dus wat extra visolie, vitamine B12 en af toe een multivitamine.

10 – Powernapje of uitslapen?

Powernap. 30 minuten is meer dan voldoende. Ik heb nu te maken met een redelijk strak schema en uitslapen zit er daarom ook niet echt in. Daarnaast voel ik me eerlijk gezegd ook een stuk lekkerder als ik een korte powernap heb gedaan, dan als ik lang in bed blijf liggen.

Advertentie

HET AMISET HERSTELPAKKET 
Je vraagt veel van jezelf. Geen probleem, maar opeens valt alles je zwaar en krijg je moeite om met sporten bij te blijven. Neem je wat gas terug of geef je je lichaam wat het nodig heeft? En dat is optimaal herstel met eiwitten en glutamine en ondersteuning van de weerstand met zink. Immers, je spieren hebben na het sporten extra goede voeding nodig als je wilt dat ze herstellen en groeien. Anders word je na een dag of 2 moe en is de sportschool echt wel het laatste waar je aan denkt. Kwalitatief hoogwaardige aminozuren en eiwitten geven je spieren de bouwstoffen die ze nodig hebben om beschadigde spiervezels (die ontstaan altijd door intensief sporten) te herstellen en sterker en langer te maken. Wanneer je vermoeid bent, kan glutamine het verschil maken. Intussen zorgt magnesium voor spierontspanning, waardoor het herstel makkelijker is. Zink is nodig voor de celopbouw en draagt bij aan je weerstand, die anders door veel sporten minder zou kunnen worden.  Het Amiset Herstelpakket geeft je alles wat je nodig hebt. Het bestaat uit YOLO, Hard Body en Magnesium. 
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares