Eet je wat je darmbacteriën willen eten? Of wat jij wil?

Shares

Darmflora. Het klinkt misschien een beetje vies, maar de ‘goede’ bacteriën in je darmen dragen enorm bij aan een goede gezondheid. Kort gezegd: het zorgen voor zoveel mogelijk goede bacteriën is essentieel voor je gezondheid en welbevinden. Om deze goede zogenaamde microbiota in je darm de overhand te laten hebben en houden, zijn gezonde voeding en leefstijl de eerste vereisten. Denk hierbij aan:

 1. Vezelrijke voeding van verschillende bronnen
 2. Gefermenteerde etenswaren
 3. Gefilterd water
 4. Géén bewerkt voedsel
 5. Relax!

De biljoenen bewoners van je darmen, je darmbacteriën, spelen een belangrijke rol bij tal van actuele gezondheidsproblemen. Daarnaast is er ook veel onderzoek naar de rol van deze bacteriën bij het wel of niet slagen van een dieetpoging. Diverse interessante onderzoeken van de laatste tijd hebben een verband aangetoond met:

 • PDS
 • Voedselintolerantie
 • Gewichtstoename
 • Glucose-intolerantie
 • Allergieën
 • Hart- en vaatziekten
 • Ontstekingen
 • Depressiviteit
 • Alzheimer

Om te kunnen overleven, proberen deze bacteriën het eetgedrag van hun ‘gastheer’ – dat ben jij dus – te manipuleren. Eigenlijk moeten deze microben in goede harmonie met ons leven, maar wanneer ze onze voedselkeuzes gaan beïnvloeden is er iets mis.

Er leven meer dan 100 biljoen verschillende en complexe microben in onze darmen. Deze hebben invloed op voeding, metabolisme en immuunfuncties en spelen zo een belangrijke rol bij onze gezondheid.

 1. De verschillende bacteriestammen zijn afhankelijk van de samenstelling (specifieke voedingsstoffen) van je dieet.
 2. Hoe meer verschillende zogenaamde microbiota er in je darmflora zitten, hoe gezonder je bent.
 3. Wat jij lekker vindt, zou weleens gestuurd kunnen worden door de microbiota door het afgeven van moleculen die je hersenen beïnvloeden, je smaakreceptoren veranderen en je voedselkeuze bepalen door je beloningssyteem te wijzigen.

Wat kun je zelf doen?

Je darmflora kan ingrijpend veranderen als reactie op veranderingen in je voeding. Aan de andere kant wordt het steeds duidelijker dat je darmflora – en de veranderingen daarin – een heel belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van ziektes. Door de microbiota aan te pakken die schadelijk zijn, kun je zelf het percentage van goede darmbacteriën enorm verhogen. Dit draagt dan uiteindelijk weer bij aan je gezondheid. Als aanvulling op de adviezen hieronder kun je probiotica nemen om je darmflora te ondersteunen. Wanneer je hier optimaal van wilt profiteren, volgen dan deze adviezen:

5 trucs voor goede darmbacteriën

1 – Vezelrijke voeding van verschillende bronnen

Denk hierbij aan groene en gekleurde groenten en fruit, noten, zaden en kiemgroente (taugé bijvoorbeeld). Daarnaast zijn er vezels (uit voedingsmiddelen) die ook probiotica bevatten, zoals prei, asperges, artisjokken, uien, knoflook, tarwe, haver en sojabonen.

2 – Gefermenteerde etenswaren

Gefermenteerde voeding is prima om microbiota binnen te krijgen, want in deze voeding zitten al levende bacteriën die je darmflora ondersteunen, zoals yoghurt en yoghurtdrinks, gefermenteerde groenten (zuurkool), karnemelk en soja.

3 – Gefilterd water

Door water via een filterkan schoon te maken van verontreinigingen, zoals kalk en metalen, die in drinkwater kunnen zitten krijg je zuiver en zacht water, zonder bijsmaakje.

4 – Géén bewerkt voedsel

Hiermee vermijd je ook zoveel mogelijk transvetten, suiker en geraffineerde ‘snelle’ koolhydraten, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

5 – Relax!

Stress is slecht voor je darmen. Pak het aan net als andere (gezondheids)problemen.

Advertentie

HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET 
Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.

sterke botten 

 

Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares