Heeft een biertje na het sporten invloed op mijn spiergroei?

Shares

Je zou ze de kost moeten geven die na een stevig partijtje squash, een voetbalwedstrijd en zelfs een sessie in de sportschool een biertje drinken. Dorstlessend, dat wel. Maar is het wel zo’n goed idee? Wij keken naar het effect op je spiergroei.

spiergroei

Zelfs de meest gedreven sporter wil af en toe kunnen relaxen. Het resultaat van een avond feesten is vaak niet erger dan een vervelende kater, maar je zult vast ook weleens gemerkt hebben dat na een weekend vol lekker eten en drinken, je workout op maandagochtend toch wat lastiger is. Welk effect alcohol precies op je spieren heeft, is moeilijk vast te stellen.

Advertentie

 

informatie

Het gebeurt in je lever 

Er is onderzoek dat aantoont dat alcohol effect heeft op de snelheid waarmee eiwitten voor je spieropbouw worden aangemaakt en dit is wel het mechanisme waarop spiergroei is gebaseerd. Het kan ermee te maken hebben dat veel van deze processen (deels) met je lever te maken hebben en het afbreken van alcohol, in de ogen van je lichaam een toxische stof, gaat altijd voor. De vraag is nu: doet een biertje na afloop al je inspanningen en harde werken te niet?

De afbraak van het na-het-sporten-biertje

Bier bevat koolhydraten en elektrolyten (mineralen). Dit verschilt niet echt van de ingrediënten van sportdranken, maar of dit nu betekent dat je biertje je sportdrank kan vervangen? Ik vraag het me af.

Er is al regelmatig onderzoek gedaan naar dit onderwerp en hierin werd de snelheid van eiwitsynthese in de lever vergeleken bij meer of minder alcoholinname. Hieruit kwam naar voren dat de eiwitsynthese onderdrukt werd bij 24% van de gevallen waarin 71 gram alcohol (5 biertjes) werd geconsumeerd. Aan de andere kant gebeurde dit niet na het drinken van 2 biertjes (28 gram alcohol). Het meest relevante onderzoek toont aan dat bij iemand van ca. 70 kg die ongeveer 7 biertjes drinkt de aanmaak van eiwitten wordt onderdrukt, zelfs na de consumptie van 25 gram eiwit. Een snack bij de borrel lost dit dus niet op. Je kunt de conclusie trekken dat te veel alcohol verhindert dat je spiermassa toeneemt en dat je inspanningen aan de gewichten dan dus voor niks zijn geweest. Testosteron zou hierin een rol kunnen spelen.

Alcohol en testosteron

Voor de opbouw en groei van spieren heb je testosteron nodig. Hoe hoger je testosterongehalte van nature is, hoe makkelijker je spieren zult opbouwen. Matige alcoholconsumptie (ongeveer 2 biertjes bij iemand van 70 kg) blijkt het testosterongehalte van jonge mannen en vrouwen voor de overgang met 17% te verhogen. Helaas is dit waarschijnlijk niet genoeg om ook je spiergroei merkbaar te versnellen. Aan de andere kant is het wel zo dat véél drinken – 7 biertjes door diezelfde persoon – je testosterongehalte verlaagt. Dit geldt in mindere mate ook wanneer je 3 of 4 alcoholische consumpties per dag drinkt gedurende minimaal 3 weken. Genoeg om al je inspanningen in de sportschool om spiermassa te kweken helemaal te niet te doen.
Ik kan de bierliefhebbers bij deze wel geruststellen. Er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat een biertje na het sporten, of zelfs twee biertjes, op de lange termijn een negatief effect heeft. Vind je dit onwijs lekker na een stevige workout, dan hoef je je echt geen zorgen te maken over je testosterongehalte of de snelheid van de aanmaak van eiwitten (nodig om spieren op te bouwen). Let er alleen wel op dat je biertje na het sporten er geen vijf worden!

Advertentie

Voor wie is het Amiset Creatinepakket?
De supplementen (creatine, eiwit en magnesium) zijn geschikt voor mannen en vrouwen die intensief trainen, goed willen herstellen en hun spieren optimal willen ontwikkelen.  Met een echte power creatine kun je langer en intensiever doorgaan met je trainingen. Dit 100% creatinemonohydraat behoort tot de top op het gebied van vormen van creatine. Het is gebonden aan water en wordt verreweg het meeste gebruikt. 
Na je training is optimaal herstel wel van belang. Bouw dus voldoende rust in tussen je trainingen en neem direct na het sporten magnesium. De poedervorm is effectiever dan pillen. Een Hard Body eiwitshake ondersteunt spiergroei en herstel. Bovendien voorkomt het dat je honger krijgt en gaat snacken.
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares