Hersenen worden sneller oud bij mensen met leververvetting (ook zonder alcoholmisbruik)

leververvetting
Shares

Drink je veel alcohol, dan krijgen je hersenen daar keer op keer een opdonder van. Met alle gevolgen van dien. Dat is bekend. Maar wist je dat leververvetting, die niet veroorzaakt is door alcoholmisbruik, ook in verband staat met snellere veroudering van je hersenen? Er blijkt in een recent onderzoek een verband te bestaan met het krimpen van de hersenen en daarmee het verminderen van je hersenfuncties.

Breinleeftijd

De wetenschappers vonden dat je breinleeftijd tot wel 4,2 jaar hoger kan zijn dan je kalenderleeftijd. Een verontrustende bevinding, aangezien deze zogenaamde NAFLD hand over hand toeneemt. Oorzaak? De opmars van het metaboolsyndroom, een welvaartsziekte die zich kenmerkt door overgewicht (in de buikregio) in combinatie met 2 van deze 4 factoren: verstoord cholesterol- of vetzuurgehalte in het bloed, verhoogde bloeddruk en stijging van de bloedsuikerspiegel.

Advertisements

Leververvetting

De lever gaat ten gevolge van een verstoorde vetstofwisseling vet opslaan. Dit vet in de levercellen heeft uiteindelijk vervetting (steatohepatitis) tot gevolg. Naast alcohol is overgewicht de belangrijkste oorzaak. Ook eiwittekort, geneesmiddelen en darmontsteking kunnen leververvetting veroorzaken. Klachten heb je er meestal niet van, maar uiteindelijk kan het wel leiden tot levercirrose. Hierbij is leverweefsel omgezet in littekenweefsel. Ook hier merk je eerst niets van, maar het proces is onomkeerbaar en heeft verschillende, soms levensbedreigende complicaties, waaronder uiteindelijk leverfalen en de dood.

Levensstijl

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) kan verbeteren door veranderingen in je levensstijl, zoals gezonde voeding en meer beweging. Dit is extreem belangrijk. Zeker als het gaat om de gezondheid van je hersenen, omdat er op dit moment geen genezing is voor allerlei hersenziekten zoals Alzheimer’s. Hiervan is overigens nog niet aangetoond dat verbetering van een vervette lever het risico vermindert. Daar is nog wel wat meer onderzoek voor nodig.

Shares
0 0 vote
Artikelbeoordeling

Advertentie

AMISET SLANKPAKKET
Sportief afvallen met meer gemak: De drie producten bieden steunen je energiepeil, vetstofwisseling, de leverfunctie en helpen met de verwijdering van vocht, afvalstoffen en toxines!
  • Slankpakket bevat Berry Blaster, Green Tiger en Perfect Abs.
  • Ondersteunt de leverfunctie, vetstofwisseling en energiepeil tijdens het sporten - afvallen begint altijd bij de lever.
  • Sportief afvallen met meer gemak met behulp van groene thee, choline, chroom, mariadistel, paardenbloem en HCA.

slankpakket

Subscribe
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Shares