Hersenen worden sneller oud bij mensen met leververvetting (ook zonder alcoholmisbruik)

leververvetting
Shares

Drink je veel alcohol, dan krijgen je hersenen daar keer op keer een opdonder van. Met alle gevolgen van dien. Dat is bekend. Maar wist je dat leververvetting, die niet veroorzaakt is door alcoholmisbruik, ook in verband staat met snellere veroudering van je hersenen? Er blijkt in een recent onderzoek een verband te bestaan met het krimpen van de hersenen en daarmee het verminderen van je hersenfuncties.

Breinleeftijd

De wetenschappers vonden dat je breinleeftijd tot wel 4,2 jaar hoger kan zijn dan je kalenderleeftijd. Een verontrustende bevinding, aangezien deze zogenaamde NAFLD hand over hand toeneemt. Oorzaak? De opmars van het metaboolsyndroom, een welvaartsziekte die zich kenmerkt door overgewicht (in de buikregio) in combinatie met 2 van deze 4 factoren: verstoord cholesterol- of vetzuurgehalte in het bloed, verhoogde bloeddruk en stijging van de bloedsuikerspiegel.

Advertentie

 

Leververvetting

De lever gaat ten gevolge van een verstoorde vetstofwisseling vet opslaan. Dit vet in de levercellen heeft uiteindelijk vervetting (steatohepatitis) tot gevolg. Naast alcohol is overgewicht de belangrijkste oorzaak. Ook eiwittekort, geneesmiddelen en darmontsteking kunnen leververvetting veroorzaken. Klachten heb je er meestal niet van, maar uiteindelijk kan het wel leiden tot levercirrose. Hierbij is leverweefsel omgezet in littekenweefsel. Ook hier merk je eerst niets van, maar het proces is onomkeerbaar en heeft verschillende, soms levensbedreigende complicaties, waaronder uiteindelijk leverfalen en de dood.

Levensstijl

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) kan verbeteren door veranderingen in je levensstijl, zoals gezonde voeding en meer beweging. Dit is extreem belangrijk. Zeker als het gaat om de gezondheid van je hersenen, omdat er op dit moment geen genezing is voor allerlei hersenziekten zoals Alzheimer’s. Hiervan is overigens nog niet aangetoond dat verbetering van een vervette lever het risico vermindert. Daar is nog wel wat meer onderzoek voor nodig.

Advertentie

HET AMISET BREINPAKKET
Wanneer je lange dagen maakt en continu een beroep doet op je hersenen, komt het erop aan dat je zorgt voor de goede voedingsstoffen. Er zijn drie voedingsgroepen die een groot verschil maken: 1) omega 3-vetzuren uit visolie 2) adaptogenen bij stress als ginseng en 3) magnesium dat zorgt voor rust en herstel van je hoofd. Als je de juiste voeding hiervoor kiest, suiker en witbrood van het menu schrapt, granen en magnesiumrijke voeding toevoegt, dan word je – qua chemische samenstelling – een heel ander mens.breinpakket
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares