Het anti-candidadieet – vermijd alles wat van de bakker of van de brouwer komt.

anti-candidadieet
Shares

Jeuk is het eerste dat veel vrouwen associëren met candida, maar vermoeidheid of irritatie, hoofdpijn, slapeloosheid, PMS, PDS, astma of eczeem… zijn ook allemaal symptomen van hetzelfde syndroom dat ontstaat in de darmen waar de gistcellen kunnen leiden tot candida hypersensitiviteit. Dit gebeurt wanneer deze gistcellen de binnenwand van de darmen poreus hebben gemaakt, waardoor voedseldeeltjes ‘weglekken’ en in de bloedbaan terechtkomen. Het immuunsysteem wordt hierdoor overgevoelig. Het anti-candidadieet helpt je dit tegen te gaan. 

Wat is candida?

Candida wordt in de volksmond ook wel ‘schimmel’ genoemd. Het zijn in feite gistcellen, candida albicans. Je kunt deze bij je dragen zonder enige symptomen van een schimmelinfectie te vertonen. De problemen beginnen pas wanneer de balans in je darmen verstoord raakt, bijvoorbeeld door antibiotica of andere geneesmiddelen, en er minder probiotische of goede bacteriën zijn, die het aantal gistcellen beperken. De gistcellen vormen lange sporen en dringen door in het weefsel van de ingewanden, die ontstoken raken. De infectie kan door het lichaam gaan ‘rondreizen’ en andere symptomen veroorzaken. Deze symptomen zijn afhankelijk van het lichaamsdeel dat geïnfecteerd is. Veel voorkomend zijn jeuk, huiduitslag, afscheiding, brandende pijn, zwellingen, slikproblemen, pijn bij het vrijen, vasthouden van vocht, diarree, een branderig gevoel bij het plassen en het optreden van andere schimmelinfecties zoals zwemmerseczeem.

Advertentie

 

Candida moet je uithongeren

Een voedingspatroon dat rijk is aan suikers kan ook tot een infectie leiden, aangezien suikers zoals glucose het favoriete voedsel van gistcellen zijn. Mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen daarom last krijgen van steeds terugkerende infecties – soms is dit het eerste signaal van diabetes. Een andere ‘trigger’ kan gevormd worden door de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel, waarschijnlijk omdat ook deze hormonen het immuunsysteem verstoren. Gecombineerd met een factor als antibiotica of stress kan het een schimmelinfectie veroorzaken. Veel mensen met steeds terugkerende symptomen hebben baat bij een anti-candidadieet. De sleutel tot succes is het vermijden van voedingsmiddelen die brouwers- of bakkersgist bevatten. Zo wordt de candida ‘uitgehongerd’. Dit moet de ontwikkeling van een infectie vertragen en uiteindelijk beëindigen.

Het anti-candidadieet

Voor dit dieet moet je de volgende voedingsmiddelen schrappen:

  • Witte of bruine suiker, en voedsel of drank die dit bevat, zoals honing, jam, koekjes, zoete desserts, gebak, gedroogd fruit en chocolade.
  • Geraffineerde of bewerkte koolhydraten, zoals witte bloem en witte rijst, en producten die deze bevatten zoals wafels, cake en witbrood.
  • Producten met gist of gistextracten, zoals kaas, brood, alcohol (met name bier), azijn, ingemaakte (zure) producten, gerookt voedsel, sojasaus, tofoe, ongeschild fruit, gedroogd fruit, vruchtensap uit concentraat, voedsel dat snel schimmelt, paddenstoelen en vitamine B-supplementen waarop niet expliciet staat aangegeven dat ze gistvrij zijn.
  • Alcohol, thee, koffie, cacao, frisdranken en fruitdrankjes.
  • Zoetstoffen zoals sorbitol, xylitol, aspartaam en sacharine. Het lichaam verwerkt deze stoffen op dezelfde wijze als alcohol en stimuleert zo de groei van gistcellen.

Wanneer de symptomen verminderen, kun je deze voedingsmiddelen één voor één weer toelaten in je dieet. Je merkt dan gauw genoeg voor welke je gevoelig bent. Als er geen verbetering optreedt, zul je terug moeten gaan naar je oude eetpatroon om te voorkomen dat er tekorten gaan optreden. Dergelijke beperkte diëten moeten altijd onder begeleiding van een deskundige gevolgd worden. Je kunt het beste advies inwinnen bij een voedingskundige of diëtiste voordat u aan een anti-candidadieet begint.

Advertentie

HET AMISET DETOXPAKKET
Van toxines word je snel moe. Denk hierbij aan geneesmiddelen, luchtvervuiling, roken en rook, zware metalen, alcohol, vetten, conserveermiddelen, cosmetica, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. Het is allemaal gif voor je lichaam waardoor je hoofd eerder moe is. Een detoxkuur reinigt je lever en zorgt ervoor dat deze zijn functies om je lichaam vrij te maken van deze gifstoffen, weer optimaal doet. Wanneer je lever meer werk moet doen, heeft deze extra voedingsstoffen, water en vitamines nodig om alle overtollige stoffen te verwijderen. Wat niet verwijderd kan worden, wordt opgeslagen. Door je lever te ondersteunen, help je al die stoffen verwijderen. Zonder dat je sloom wordt.detoxpakket
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares