Het ene vet is het andere niet

Shares

Het is – gelukkig – alweer achterhaald dat vet in je voeding altijd slecht is. Ja, vet heeft 2x zoveel calorieën als eiwitten of koolhydraten, maar we hebben het gewoon nodig. Al was het maar om de vetoplosbare vitamines A, D, E en K binnen te krijgen. 

Tabelvetzuren

Vetten komen wel in verschillende vormen voor. Je hebt verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten en ook transvetten worden als slecht bestempeld. Toch heb je verzadigde vetten, uit vlees en zuivel, nodig omdat ze veel energie leveren en ook de vetoplosbare vitamines. Het nadeel is dat hierdoor het gehalte ‘slecht’ LDL-cholesterol toeneemt en een teveel hiervan leidt tot verstoppen van de aderen. Ook de onverzadigde vetzuren zorgen voor energie en de opname van vitamines, maar kunnen juist het LDL-cholesterolgehalte verlagen. In meervoudig onverzadigde vetten, zoals visolie, zitten twee essentiële vetzuren: alfalinoleenzuur (nodig om de omega 3-vetzuren DHA en EPA te maken) en linoleenzuur om omega 6-vetzuren (DHGLA en AA) te maken.

Advertisements

Je hebt de omegavetzuren onder andere nodig voor:

  • structuur en functioneren hersenen
  • gezonde celwanden en zenuwen
  • bloedstolling, ontstekingsremming en wondherstel
  • je ogen

Dan heb je ook nog omega 9-vetzuren, een soort reservespelers als je niet voldoende omega 3 en 6-vetzuren hebt.

 

 

 

 

 

 

 

Shares
0 0 vote
Artikelbeoordeling

Advertentie

AMISET RELAXPAKKET
Extreme stress of lichamelijke vermoeidheid hebben een desastreus effect op je lichaam: weerstand, concentratie en energieniveaus nemen aanzienlijk af. Je kunt je lichaam en brein ‘resetten' met behulp van natuurlijke remedies, die al eeuwenlang gebruikt worden. Deze helpen je ontspannen, lekker slapen en met stress om te gaan. Binnen een paar dagen zul je verschil merken en na 2 - 3 weken voel je je weer helemaal jong en fris!

relaxpakket

Subscribe
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Shares
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x