Het ene vet is het andere niet

Shares

Het is – gelukkig – alweer achterhaald dat vet in je voeding altijd slecht is. Ja, vet heeft 2x zoveel calorieën als eiwitten of koolhydraten, maar we hebben het gewoon nodig. Al was het maar om de vetoplosbare vitamines A, D, E en K binnen te krijgen. 

Tabelvetzuren

Vetten komen wel in verschillende vormen voor. Je hebt verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten en ook transvetten worden als slecht bestempeld. Toch heb je verzadigde vetten, uit vlees en zuivel, nodig omdat ze veel energie leveren en ook de vetoplosbare vitamines. Het nadeel is dat hierdoor het gehalte ‘slecht’ LDL-cholesterol toeneemt en een teveel hiervan leidt tot verstoppen van de aderen. Ook de onverzadigde vetzuren zorgen voor energie en de opname van vitamines, maar kunnen juist het LDL-cholesterolgehalte verlagen. In meervoudig onverzadigde vetten, zoals visolie, zitten twee essentiële vetzuren: alfalinoleenzuur (nodig om de omega 3-vetzuren DHA en EPA te maken) en linoleenzuur om omega 6-vetzuren (DHGLA en AA) te maken.

Je hebt de omegavetzuren onder andere nodig voor:

  • structuur en functioneren hersenen
  • gezonde celwanden en zenuwen
  • bloedstolling, ontstekingsremming en wondherstel
  • je ogen

Dan heb je ook nog omega 9-vetzuren, een soort reservespelers als je niet voldoende omega 3 en 6-vetzuren hebt.

 

 

 

 

 

 

Advertentie

HET AMISET BREINPAKKET
Wanneer je lange dagen maakt en continu een beroep doet op je hersenen, komt het erop aan dat je zorgt voor de goede voedingsstoffen. Er zijn drie voedingsgroepen die een groot verschil maken: 1) omega 3-vetzuren uit visolie 2) adaptogenen bij stress als ginseng en 3) magnesium dat zorgt voor rust en herstel van je hoofd. Als je de juiste voeding hiervoor kiest, suiker en witbrood van het menu schrapt, granen en magnesiumrijke voeding toevoegt, dan word je – qua chemische samenstelling – een heel ander mens.breinpakket

 

Shares

Advertentie

 

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares