Iedere dag 1.000.000 pijnstillers: tijd voor PEA!

PEA
Shares

Pijn! Je kunt er gek van worden. Ik heb af en toe een keer hoofdpijn en als het niet snel genoeg weggaat dan pak ik er soms een paracetamol voor. Veel mensen lijden dagelijks pijn, maar tegen deze pijn helpt een paracetamol niet (voldoende). Ze zijn aangewezen op de sterkere NSAID’s pijnstillers (niet-hormonale anti-ontstekings medicijnen, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen). Af en toe een pijnstiller of ontstekingsremmer kan geen kwaad, maar als je er dagelijks afhankelijk van bent, brengt dat wel de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig zijn er alternatieven. De natuurlijke pijnstiller palmitoylethanolamide, ook wel PEA genoemd, is er daar een van. Zo werkt het: 

 1. Beschermt cellen tegen schade.
 2. Remt ontstekingen in de cel.
 3. Is pijnstillend.

Lichaamseigen stof = vrij van bijwerkingen

Palmitoylethanolamide is een in vet oplosbare vetzuuramide die van nature voorkomt in ons lichaam. We maken de stof zelf aan als reactie op een schadelijke prikkel zoals weefsel- en of cel-beschadigingen die kunnen ontstaan door zuurstoftekort, schade door ontstekingen of mechanische schade. Eieren, pinda’s, soja, vis, vlees en orgaanvlees bevatten kleine hoeveelheden van deze stof. Bij chronische pijn kan palmitoylethanolamide een goed alternatief zijn voor de reguliere pijnstillers. Bij acute pijn kun je het best kiezen voor bijvoorbeeld paracetamol. Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen stof en daardoor vrij van bijwerkingen en het kan samen met andere medicijnen ingenomen worden. Kies voor een zuivere vorm, voorzien van een keurmerk zodat je verzekerd bent van een goede kwaliteit en voldoende werkzame stoffen. Je kunt het gebruiken bij:

 • chronische pijn; o.a. artrose, reuma, migraine, fibromyalgie
 • neuropatische pijn; o.a. hernia, carpaal tunnel syndroom, neuropathie, diabetes
 • chronische ontstekingen; o.a. M.S., darmontstekingen, atherosclerose
 • acute ontstekingen; o.a. griep en verkoudheid

Zo werkt het:

1 – Celbescherming

Palmitoylethanolamide is een cel beschermende stof die we van nature aanmaken bij celschade. In onze cellen zitten zogenaamde PPAR-receptoren. Deze receptoren hebben als taak het evenwicht in een cel te herstellen zodat er geen ontstekingsfactoren en pijn-bevorderende stoffen aangemaakt worden. Doordat PEA de PPAR-receptoren activeert wordt op deze manier celschade voorkomen en de reparatie van de cel wordt bevorderd.

2 – Ontstekingsremmer

Bij celbeschadiging of bij prikkels van buiten af worden bepaalde ontstekingscellen (mestcellen en gliacellen) extra geactiveerd. Deze veroorzaken een ontstekingsreactie en pijn. De palmitoylethanolamide zorgt ervoor dat de activiteit van deze ontstekingscellen afneemt waardoor verdere celschade afneemt en het herstel van de cel gestimuleerd wordt.

Advertisements

3 – Pijnstillend

Een ontsteking gaat gepaard met pijn. Dit komt omdat er een zwelling optreedt die bepaalde pijnreceptoren prikkelt. Daarnaast komen er ook nog stoffen vrij die pijn veroorzaken. Met behulp van palmitoylethanolamide neemt de activiteit van ontstekingscellen af waardoor ook de pijn zal afnemen.

Bijwerkingen van reguliere pijnstillers

Wanneer men chronische pijn en/of ontstekingen heeft dan worden er vaak langdurig pijnstillers gebruik, in Nederland maar liefst 1 miljoen per dag, met allerlei vervelende bijwerkingen tot gevolg. Gebruik je daarnaast nog andere medicijnen, dan neemt de kans hierop alleen maar toe. Denk hierbij aan:

 • maag- en darmklachten
 • hartfalen
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • sufheid
 • kunnen het bloed verdunnen
 • overbelasting van de lever
 • het risico op verslaving

1200 mg per dag

De aanbevolen standaard dagdosering is 1200 mg verspreid over de dag. De werking kan snel of langzaam op gang komen. Indien er na 2 maanden nog geen pijnstillende werking voelbaar is, kan het zijn dat de stof onvoldoende geschikt is.

Het is niet raadzaam PEA te gebruiken tijdens de zwangerschap omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.

Shares
0 0 vote
Article Rating

Advertentie

AMISET RELAXPAKKET
Extreme stress of lichamelijke vermoeidheid hebben een desastreus effect op je lichaam: weerstand, concentratie en energieniveaus nemen aanzienlijk af. Je kunt je lichaam en brein ‘resetten' met behulp van natuurlijke remedies, die al eeuwenlang gebruikt worden. Deze helpen je ontspannen, lekker slapen en met stress om te gaan. Binnen een paar dagen zul je verschil merken en na 2 - 3 weken voel je je weer helemaal jong en fris!

relaxpakket

Subscribe
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Shares
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x