Vitamine B3 veilig en goedkoop alternatief voor oogdruppels bij glaucoom?

Shares
Vermoedelijk blijven oogcellen door toedienen van vitamine B3 langer gezond

Muizen die water met vitamine B3 kregen, hadden langer gezonde ogen, bleek uit een Amerikaans onderzoek. Dit zou weleens een goedkope en makkelijke oplossing kunnen zijn tegen onder meer glaucoom, een oogziekte die leidt tot een beperking of zelfs uitval van het gezichtsveld.

De behandeling van glaucoom is in eerste instantie gericht op het verlagen van de oogdruk met oogdruppels, levenslang. Therapietrouw is hierbij een probleem omdat je niet echt iets merkt van het effect van deze druppels, sommige gebruikers vergeetachtig zijn of door een andere handicap niet goed kunnen druppelen.

Advertentie

 

Wat is glaucoom?

Het is een ziekte van de oogzenuw, die tot beperking of uitval van het gezichtsveld kan leiden. Geleidelijk gaan de zenuwvezels van de oogzenuw verloren. Een slechte doorbloeding van de oogzenuw is waarschijnlijk de oorzaak en een verhoogde oogdruk is een risicofactor.

Wat doet vitamine B3?

In dit onderzoek kregen muizen water met vitamine B3 en ontdekte men dat dit hun ogen langer gezond hield. Een veilig en goedkoop alternatief voor ouderen die oogdruppels gebruiken. De onderzoekers van The Jackson Laboratory in Bar Harbor (VS), gebruikten voor hun research muizen die erfelijk belast waren voor glaucoom. Hun ogen bleven opmerkelijk langer goed en het gaf een opmerkelijk bescherming tegen het ontstaan van glaucoom vergeleken met muizen die gewoon water kregen. Dit verklaart de leider van het onderzoek, Dr. Pete Williams, als volgt: “Het vermoeden is dat oogcellen door toedienen van vitamine B3 langer gezond blijven en nog steeds goed functioneren bij het ouder worden en dat deze daardoor beter bestand zijn tegen schadelijke invloeden wanneer de oogdruk hoger wordt.”

Deskundigen menen dat vitamine B3 een goedkoop en veilig middel is om glaucoom bij ouderen tegen te gaan.

Wereldwijd lijden ongeveer 80 miljoen mensen aan glaucoom, waarvan velen voor altijd oogdruppels moeten gebruiken. Dit kan tot irritatie leiden en is niet geschikt voor iedereen. Lasertherapie is een andere oplossing, maar dat is pijnlijk. Tot slot zou een operatie ook kunnen, maar dat is natuurlijk veel ingrijpender. Vitamine B3 lijkt daarom een prima alternatief om het ontstaan van glaucoom te bestrijden.

Advertentie

HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET 
Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.

sterke botten

Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares