Kreeg jij vroeger ook levertraan? Dit is waarom!

levertraan
Shares

Het is goed voor je hersenen, hart, huid, ogen, botten en tanden: levertraan. Is er wel iets wat dit supervoedingsmiddel niet kan? Nog niet zo heel lang geleden echter stond levertraan voornamelijk bekend omdat we er sterke botten van krijgen en natuurlijk om de, laten we zeggen, herkenbare smaak. Er zijn drie ingrediënten van levertraan die met name verantwoordelijk zijn voor de werking:

 1. Omega 3-vetzuren
 2. Vitamine D
 3. Vitamine A

Levertraan wordt al vele generaties – tot verdriet van even zovele kinderen – aan opgroeiende jongens en meisjes gegeven. Ik herinner me dat mijn moeder het soms met wat suiker naar binnen probeerde te krijgen (en nog stond het mij enorm tegen). Tegenwoordig staat het weer volop in de belangstelling omdat dat het goed is voor:

 • Hersenen
 • Botten en tanden
 • Glucosehuishouding bij diabetici
 • Huid
 • Hart en bloedsomloop
 • Menstruatie

Omega-3 vetzuren

Net als andere soorten visolie is het rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Bovendien lijkt het docosahexaeenzuur (DHA) dat in levertraan zit de werking van onze hersencellen te verbeteren. Een laag gehalte DHA wordt in verband gebracht met depressiviteit, ADD en leerproblemen. Naast deze omega-3 vetzuren bevat levertraan een hoge concentratie van de vetoplosbare vitamines D en A.

Vitamine D

Zo rond 1850 ontdekten wetenschappers dat levertraan bijzonder veel vitamine D bevat en dat een regelmatige dosis de beruchte Engelse ziekte kon voorkomen. Ook bleek dat het de vatbaarheid voor infecties verminderde. Het resultaat was dat hele generaties kinderen veroordeeld waren tot een dagelijkse lepel, totdat in de jaren zestig van de vorige eeuw vaccinaties tegen de meeste kinderziekten algemeen beschikbaar werden. Inmiddels is bekend dat levertraan een hele reeks gunstige eigenschappen voor onze gezondheid heeft. Ten eerste is het onze rijkste bron van vitamine D dat bij vrouwen osteoporose helpt voorkomen en gaatjes in de tanden en kiezen bij iedereen. Vooral ’s winters is levertraan nuttig omdat het dan lastig kan zijn om voldoende zon op onze huid te krijgen en dit zonlicht is voorwaarde voor ons lichaam om zelf de meeste vitamine D die we nodig hebben aan te maken.

Vitamine A

Levertraan barst ook van de vitamine A. Dit vitamine is met name goed voor je ogen. Het voorkomt droge ogen en houdt ons netvlies in goede conditie. Bovendien is vitamine A erg goed bij een hele reeks huidproblemen, waaronder acne, en biedt het verlichting bij maagzweren en menstruatieklachten. Andere bronnen van vitamine A zijn rund- en varkenslever, niertjes, eieren en donkergroene, gele of oranje soorten groenten en fruit, zoals boerenkool, broccoli, abrikozen en rode paprika’s.

Voor wie?

Recent onderzoek naar levertraan wijst erop dat het ook helpt om de glucosehuishouding bij diabetici te verbeteren, dat het de bloeddruk verlaagt en glaucoom kan helpen voorkomen. Het zit vol omega-3 essentiële vetzuren die de werking van onze hersencellen verbeteren. We weten ook dat het osteoporose en tandproblemen tegengaat, maagzweren verlicht, een mooie huid geeft, het hart en de bloedsomloop gezond houdt en menstruatieproblemen aanpakt. Kortom, een dagelijkse dosis levertraan is goed voor iedereen.

Hoeveel heb ik nodig?

Kinderen onder de 12 zouden dagelijks één dessertlepel moeten nemen, volwassen twee. Sommige soorten levertraan bevatten hogere gehaltes vitamines en hebben dus een lagere aanbevolen dosering. Controleer daarom het etiket.

Als je onder doktersbehandeling staat, zwanger bent of borstvoeding geeft raadpleeg dan vóór gebruik je (huis)arts.

Shares

4 Reacties op "Kreeg jij vroeger ook levertraan? Dit is waarom!"

 1. Interesant

 2. Raw lever olie veel te duur rond de 300 euro /liter . proost

 3. Het schijnt dat in levertraan ook de stof alkylglycerol zit welke witte bloedlichaampjes aanmaakt die onontbeerlijk zijn en de weerstand tegen ziektes enorm verhogen. In dit artikel staat een klein stukje vermeld: levertraan inname met de lepel is verminderd omdat er meer vaccins tegen ziektes ontwikkeld zijn.
  Dus als je je kind niet wilt laten vaccineren, is levertraan een weerstands verhoger door deze stof alkylglycerol die witte bliedlichaamjes aanmaakt, “de vijand van iedere ziekte”.

  • Beste Fransje,
   Prima dat je je kind extra weerstand wilt geven met levertraan, maar ik ben het niet eens met de verbinding die jij legt met niet-vaccineren. Vaccinatieprogramma’s zijn er niet voor een individu, maar om een bepaalde ziekte uit de hele bevolking te elimineren. Dat doe je dus niet voor jezelf, maar als verantwoordelijk lid van de maatschappij voor iedereen. Hiervoor is hard gestreden, vaccineren is een verworven recht en een groot goed dat helpt om de kindersterfte te verminderen en de gezondheidszorg op een hoger peil te brengen. Wanneer de vaccinatiegraad daalt onder een bepaald percentage – verschillend per ziekte maar zo’n 95% ongeveer – kunnen die vreselijke epidemieën die vooral de kwetsbaren (jonge baby’s, zieke kinderen, ouderen) treffen de kop opsteken. En dat hebben we toch in de 20e eeuw achter ons gelaten?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*


Shares