Kreeg jij vroeger ook levertraan? Dit is waarom!

levertraan
Shares

Het is goed voor je hersenen, hart, huid, ogen, botten en tanden: levertraan. Is er wel iets wat dit supervoedingsmiddel niet kan? Nog niet zo heel lang geleden echter stond levertraan voornamelijk bekend omdat we er sterke botten van krijgen en natuurlijk om de, laten we zeggen, herkenbare smaak. Er zijn drie ingrediënten van levertraan die met name verantwoordelijk zijn voor de werking:

  1. Omega 3-vetzuren
  2. Vitamine D
  3. Vitamine A

Levertraan wordt al vele generaties – tot verdriet van even zovele kinderen – aan opgroeiende jongens en meisjes gegeven. Ik herinner me dat mijn moeder het soms met wat suiker naar binnen probeerde te krijgen (en nog stond het mij enorm tegen). Tegenwoordig staat het weer volop in de belangstelling omdat dat het goed is voor:

  • Hersenen
  • Botten en tanden
  • Glucosehuishouding bij diabetici
  • Huid
  • Hart en bloedsomloop
  • Menstruatie

Omega-3 vetzuren

Net als andere soorten visolie is het rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Bovendien lijkt het docosahexaeenzuur (DHA) dat in levertraan zit de werking van onze hersencellen te verbeteren. Een laag gehalte DHA wordt in verband gebracht met depressiviteit, ADD en leerproblemen. Naast deze omega-3 vetzuren bevat levertraan een hoge concentratie van de vetoplosbare vitamines D en A.

Vitamine D

Zo rond 1850 ontdekten wetenschappers dat levertraan bijzonder veel vitamine D bevat en dat een regelmatige dosis de beruchte Engelse ziekte kon voorkomen. Ook bleek dat het de vatbaarheid voor infecties verminderde. Het resultaat was dat hele generaties kinderen veroordeeld waren tot een dagelijkse lepel, totdat in de jaren zestig van de vorige eeuw vaccinaties tegen de meeste kinderziekten algemeen beschikbaar werden. Inmiddels is bekend dat levertraan een hele reeks gunstige eigenschappen voor onze gezondheid heeft. Ten eerste is het onze rijkste bron van vitamine D dat bij vrouwen osteoporose helpt voorkomen en gaatjes in de tanden en kiezen bij iedereen. Vooral ’s winters is levertraan nuttig omdat het dan lastig kan zijn om voldoende zon op onze huid te krijgen en dit zonlicht is voorwaarde voor ons lichaam om zelf de meeste vitamine D die we nodig hebben aan te maken.

Vitamine A

Levertraan barst ook van de vitamine A. Dit vitamine is met name goed voor je ogen. Het voorkomt droge ogen en houdt ons netvlies in goede conditie. Bovendien is vitamine A erg goed bij een hele reeks huidproblemen, waaronder acne, en biedt het verlichting bij maagzweren en menstruatieklachten. Andere bronnen van vitamine A zijn rund- en varkenslever, niertjes, eieren en donkergroene, gele of oranje soorten groenten en fruit, zoals boerenkool, broccoli, abrikozen en rode paprika’s.

Advertentie

 

Voor wie?

Recent onderzoek naar levertraan wijst erop dat het ook helpt om de glucosehuishouding bij diabetici te verbeteren, dat het de bloeddruk verlaagt en glaucoom kan helpen voorkomen. Het zit vol omega-3 essentiële vetzuren die de werking van onze hersencellen verbeteren. We weten ook dat het osteoporose en tandproblemen tegengaat, maagzweren verlicht, een mooie huid geeft, het hart en de bloedsomloop gezond houdt en menstruatieproblemen aanpakt. Kortom, een dagelijkse dosis levertraan is goed voor iedereen.

Hoeveel heb ik nodig?

Kinderen onder de 12 zouden dagelijks één dessertlepel moeten nemen, volwassen twee. Sommige soorten levertraan bevatten hogere gehaltes vitamines en hebben dus een lagere aanbevolen dosering. Controleer daarom het etiket.

Als je onder doktersbehandeling staat, zwanger bent of borstvoeding geeft raadpleeg dan vóór gebruik je (huis)arts.

Advertentie

HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET 
Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.

sterke botten

Shares

8
Reageer op dit artikel

avatar
500
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
JtmlandoMarjokeFransje BikHans Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Thielemans claude
Gast
Thielemans claude

Interesant

Hans
Gast
Hans

Raw lever olie veel te duur rond de 300 euro /liter . proost

Fransje Bik
Gast
Fransje Bik

Het schijnt dat in levertraan ook de stof alkylglycerol zit welke witte bloedlichaampjes aanmaakt die onontbeerlijk zijn en de weerstand tegen ziektes enorm verhogen. In dit artikel staat een klein stukje vermeld: levertraan inname met de lepel is verminderd omdat er meer vaccins tegen ziektes ontwikkeld zijn.
Dus als je je kind niet wilt laten vaccineren, is levertraan een weerstands verhoger door deze stof alkylglycerol die witte bliedlichaamjes aanmaakt, “de vijand van iedere ziekte”.

lando
Gast
lando

ik wil niet zeggen dat levertraan de oplossing is voor alle ziektes by the way?wel een weerstandsverhoger thats al

Jtm
Gast
Jtm

Lando ,
Ik ben erg benieuwd hoe kom je hier bij ?

Shares