Afvallen lukt met deze 3 gouden principes… ook in december

afvalprincipes
Shares

Afvallen is een hot topic en dat zal het waarschijnlijk wel blijven ook. Het probleem is een beetje dat er veel misinformatie voorhanden is. Als je magazines en websites leest, worden je de gekste diëten aangeraden. Ze klinken allemaal wel logisch, maar zijn vaak erg extreem of werken simpelweg niet. Onze tips wel. En het mooie is, dat je er voor, tijdens en na de feestdagen ook iets mee kunt. Het werkt volgens deze drie principes:

  1. Calorieën in vs calorieën uit
  2. Glycemische index
  3. Psychologie

1 – Calorieën in versus calorieën uit

Deze is simpel, maar heeft wat haken en ogen. In de basis is dit principe: als je meer energie eet dan je verbrandt, kom je aan; als je minder eet dan je verbrandt val je af. Vanuit dit principe kan je een paar dingen doen:

  • Hetzelfde blijven eten en meer verbranden (bijvoorbeeld door sport).
  • Minder energie eten en hetzelfde blijven verbranden (anders eten, maar niet meer sporten).
  • Minder energie eten en meer verbranden (anders eten en meer sporten).

De eerste twee werken alleen als de verandering die je doet groot genoeg is. De snelste en beste resultaten krijg je natuurlijk met de laatste optie.

  • Sommig voedsel en (detox)drankjes ondersteunen je stofwisselingsproces (en laat je meer energie verbranden).
  • Minder energie eten is niet hetzelfde als minder eten. Je hoeft geen honger te lijden, alleen anders te eten en je maag te vullen.
  • Niet alle sport is gelijk. Cardio is lang niet zo effectief als krachttraining.

2 – Glycemische index

De wat?! Geen zorgen, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt. De glycemische index (of glycemic index, in het Engels) afgekort GI is de mate waarin eten een piek in je suiker- en insulinespiegel veroorzaakt doordat er bepaalde soorten koolhydraten en suikers in zitten. Voorbeeld:

  • Tafelsuiker heeft een hoge GI. Als je een lepel suiker eet gaat je bloedsuiker snel omhoog.
  • Olijfolie heeft een lage GI. Als je een lepel olijfolie eet gaat je bloedsuiker bijna niet omhoog.

Waarom maakt het uit?

Een te hoog bloedsuikergehalte is gevaarlijk voor het lichaam. Daarom reageert het lichaam door insuline het bloed in te pompen. Dit hormoon slaat het suiker op in het lichaam voor later gebruik. Waar wordt het als opgeslagen? Je raadt het al: vet!

Door voedsel met een lage GI te eten voorkom je dat het lichaam alles als vet moet opslaan. Als een bonus heb je als je voedsel met een laag GI eet ook minder honger.

Wat heeft een lage GI?

Aflopend van een hoog GI (slecht) naar een laag GI (goed):

  1. Witte koolhydraten: witbrood, meel, suiker, witte rijst.
  2. Relatief snelle koolhydraten: zoet en vezelarm fruit, bruinbrood en aardappels.
  3. Langzame koolhydraten: vezelrijk fruit en erg donkere granen als roggebrood.
  4. Vet en proteïnerijk voedsel: vlees, vis, zuivel, ZONDER toegevoegde suikers.

Eet zo min mogelijk hoog GI voedsel en zoveel mogelijk producten met een laag GI.

Psychologie

Deze wordt vaak over het hoofd gezien. Het simpele feit is dat je niet zal afvallen als je je nieuwe patroon niet kunt vasthouden. Belangrijk is dus om verandering makkelijk te maken voor jezelf:

  • Haal gewoon geen slecht eten in huis.
  • Voer de groepsdruk op en vraag je vrienden om je te helpen.
  • Neem beslissingen over voeding op een volle maag.

Geef als eerste een reactie on "Afvallen lukt met deze 3 gouden principes… ook in december"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares