Roerbakken met rijst is een kunst: je moet blijven roeren en bakken!

roerbakken met rijst
Shares

Weinig tijd om te koken? Dan is roerbakken een prima idee. Je hebt ongeveer 10 minuten nodig om alle ingrediënten te snijden of hakken. Leg ze klaar voordat je begint met roerbakken. Bovendien is het een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: weinig vet en alle voedingsstoffen komen op je bord (en worden dus niet met het kookwater weggegooid). Uiteindelijk heb je voor de bereiding van dit recept – circa 400 calorieën per portie – maar 20 minuten nodig. 

Roerbakken met rijst, groente, ei, kip en garnalen

Dit heb je nodig voor 4 personen:

200 gram basmatirijst, gespoeld; 2 el zoete chilisaus; 2 el sojasaus; 1 el sesamolie; 1½ el sesamzaadjes; 1 el zonnebloemolie; 1 scharrelkipfilet, in blokjes van 2 cm gesneden; 150 gram rauwe tijgergarnalen (of andere grote garnalen); 50 gram peultjes, gehalveerd; ½ rood pepertje, in dunne ringetjes; 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes; 1 groot teentje knoflook, gepeld en gekneusd; 20 gram verse gember, geraspt; 2 grote scharreleieren, losgeklopt; 2 handjes korianderblad, grof gehakt.

Zo maak je het:

  1. Breng een flinke pan water aan de kook, voeg de rijst toe, roer een keer om en breng opnieuw aan de kook. Als de rijst door en door kookt lijken de korrels te dansen in het water en dat is het moment om de keukenwekker op 8 minuten te zetten. Giet de rijst dan af, doe hem over in een zeef en dek af met een stuk keukenpapier. Laat vijf minuten staan zodat de rijst overtollig water op kan nemen. Meng ondertussen de chilisaus en de sojasaus met de sesamolie, zet weg tot gebruik.
  2. Verhit een wok op hoog vuur, bijna tot de rook eraf slaat. Strooi het sesamzaad in de wok en rooster 30 seconden. Haal het zaad uit de wok. Doe de zonnebloemolie in de wok en draai even zodat de olie een groot deel van de wok raakt. Roerbak de kip 1 minuut, voeg de garnalen toe en roerbak nog 1½ minuut. Maak de wok weer leeg en laat de kip en garnalen uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de peultjes in de wok samen met het pepertje en twee eetlepels water. Roerbak twee minuten met deksels, als u dat heeft. Voeg de basmatirijst toe, de lente-uitjes, de knoflook en de gember en roerbak twee minuten door. Schuif de rijst naar één kant van de wok en giet het ei op het vrije deel van bodem. Het ei hoort in redelijk grote stukken door de rijst te zitten dus wacht even met roeren. Laat 30 seconden stollen voor u gaat mengen met de rijst, kip en garnalen. Voeg ook tweederde van de koriander toe, het sausmengsel en de sesamzaadjes.
  4. Schep alles voorzichtig maar grondig door elkaar (omgooien als bij een pannenkoek gaat het beste, maar is wel een uitdaging). Strooi de rest van de koriander erover en dien meteen op.

Geef als eerste een reactie on "Roerbakken met rijst is een kunst: je moet blijven roeren en bakken!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares