Rotterdams Generatie R onderzoek toont aan dat vitamine D tekort in je zwangerschap de kans op een autistisch kind vergroot

vitamine de tekort en autisme
Shares
Ligt de oplossing voor het verminderen van het voorkomen van autisme simpelweg in wat extra vitamine D als je zwanger bent? 

Dit wordt in ieder geval gesuggereerd door het Queensland Brain Institute. Zij baseren zich op het Rotterdamse Generatie R onderzoek waarbij het bloed van meer dan 4.000 zwangeren en hun kinderen onder meer op vitamine D gescreend werd. En wat bleek? Er is een verband tussen vitamine D tekort en autisme, want bij een deficiëntie was de kans dat de kinderen op 6-jarige leeftijd tekenen ervan vertoonden significant hoger.

Wat is vitamine D?

  • het is een hormoon dat het calciumgehalte van het bloed reguleert
  • het is cruciaal voor de ontwikkeling van sterke botten en het tegengaan van osteoporose, maar het is ook van belang voor de spierontwikkeling
  • vitamine D wordt ook in verband gebracht met je hersenen en dan met name het tegengaan van seizoensgebonden depressiviteit
  • onder invloed van zonlicht wordt vitamine D in de huid gemaakt en het zit ook in sommige groentes en fruit
  • een laag gehalte wordt in verband gebracht met een groter risico op ms, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en geestelijke gezondheidsklachten.

Vitamine D tekort en autisme

De wetenschappers stellen dat dit onderzoek lijkt aan te tonen dat een laag vitamine D-gehalte de hersenontwikkeling verstoort. Dit kan makkelijk voorkomen worden, omdat vitamine D veilig, goedkoop en algemeen geaccepteerd is als supplement. Net als foliumzuur, ter voorkoming van een openruggetje, zou ook vitamine D standaard moeten worden aanbevolen aan zwangeren. Dit zou volgens de onderzoekers de ontwikkelingen van hersenafwijkingen kunnen voorkomen. Het verband tussen vitamine D tekort en autisme was het sterkst in het tweede trimester van de zwangerschap en rond de geboorte. In een eerder onderzoek was al een verband naar voren gekomen tussen een laag gehalte vitamine D in het bloed van baby’s en schizofrenie.

Autisme heb je je hele leven en het beïnvloedt vooral de manier waarop je met je sociale omgeving omgaat en hoe je contacten met andere mensen zijn. De problemen zie je vooral op het gebied van direct communiceren, sociale interactie en een voorkeur voor strak afgebakend (bekend) of steeds terugkerend gedrag.

Onze tips voor zwangeren in de strijd tegen autisme en schizofrenie: zorg voor voldoende vitamine D in je voeding, of neem een supplement. Ga de zon in met een onbedekte huid. Hoe bloter, hoe beter! Vooral als je een donkergetinte huid hebt. Ga iedere dag naar buiten om zoveel mogelijk zon mee te pikken.

Advertentie

HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET 
Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.

sterke botten

Shares

Advertentie

 

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares