Sorry dames! De ‘mannen’griep bestaat echt!

mannengriep
Shares

Herken je dat? Als je man/vriend/zoon ziek is, lijkt het net alsof het bij hem echt vééél erger is dan bij jou. “Aanstellerij!”, riep ik altijd. Zijn mannen echt zulke mietjes als het om griep gaat? Misschien ligt het toch iets genuanceerder. Uit een recent onderzoek van de John Hopkins University (Baltimore – VS) blijkt dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen vrouwen beschermt tegen de ernstige symptomen en dat de mannengriep dus wel degelijkbestaat.

In een artikel in the American Journal of Physiology wordt een onderzoek gepubliceerd van de American Physiology Society. Het influenza A-virus (griep zeg maar) vermenigvuldigt zich in onze cellen en verspreidt zich op die manier door het lichaam. Door deze verspreiding, word je uiteindelijk ziek. Hoe meer verspreiding, hoe erger de verschijnselen. Je kunt proberen om verspreiding direct bij het opkomen tegen te gaan door zink in een zuigtablet te nemen. Dit mineraal blokkeert de receptoren op de cellen waar het virus op aangrijpt. Als het virus zich niet kan hechten, kan het de cel niet in en zich niet vermenigvuldigen en verspreiden.

Advertentie

 
informatie


Anti-virale werking

Uit eerder onderzoek naar virussen was al  naar voren gekomen dat oestrogeen een anti-virale werking heeft. Dit was bijvoorbeeld bij HIV, ebola en hepatitis het geval. En ook het griepvirus lijkt hierop geen uitzondering want in verschillende levensfases en situaties, is de ernst van de verschijnselen verschillend. Een lage oestrogeenspiegel leek hier al mee te corresponderen. De onderzoekers hebben het effect van oestrogeen op het influenza A-virus getest door het hormoon aan de cellen van mannen en vrouwen toe te voegen. Vervolgens werd het effect bij mannen en vrouwen vergeleken. Toevoegen van oestrogeen bleek bij vrouwen er wel voor te zorgen dat het virus zich niet meer kon vermenigvuldigen, maar bij mannen niet.

Oestrogeen heeft een anti-virale werking

Het bijzondere aan dit onderzoek was dat er cellen (uit de neus) rechtstreeks van patiënten gebruikt zijn, waardoor de geslachtsspecifieke reactie bepaald kon worden. Ook werden de receptoren ontdekt die verantwoordelijk zijn voor het anti-virale effect van oestrogeen. Wat weer een stapje op weg is naar het mechanisme waarop de bescherming door dit hormoon is gebaseerd. Cellen van vrouwen worden dus beschermd door oestrogeen, de vermenigvuldiging van het virus is minder en daardoor ook de symptomen. We moeten dus blijkbaar toch wat extra compassie tonen, als een man door dezelfde griep geveld wordt als wij…

Advertentie

Je leeft maar één keer en zolang je jong bent, kun je dag en nacht doorgaan met feesten en werken, zeker als je ervoor zorgt dat je lichaam de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. De belangrijkste zijn zink, vitamine B3, B6 en B12, ginseng en glutamine. YOLO is een 3-in-1 complex met glutamine en zink ter ondersteuning van je weerstand, om snel weer beter te worden van een verkoudheid en om lichamelijk te herstellen van een inspannende training of fysieke arbeid. Ook wanneer alles zwaar voor je wordt.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Sorry dames! De ‘mannen’griep bestaat echt!"

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Shares