Top 10 van beter eten voor soepele gewrichten

Blog-eten-gewrichten
Shares

Goede kans dat je als je ouder wordt – zo’n beetje boven de 60 – je last van je knieën of heupen krijgt. Daar ontkomt bijna niemand aan. Wanneer je nu begint met ruim goede voedingsstoffen voor je gewrichten te eten, help je om ze langer soepel te houden. Wat dacht je van:

  1. Vette vis
  2. Paranoten
  3. Avocado’s
  4. Zonnebloem- en pompoenpitten
  5. Pepers
  6. Frambozen en bosbessen
  7. Citrusvruchten
  8. Ananas
  9. Kurkuma
  10. Gember

Top 10 eten voor soepele gewrichten

1-Vette vis

Zalm, haring, sardines en verse tonijn bevatten veel omega-3 vetzuren. Deze blokkeren de aanmaak van stoffen die een ontsteking veroorzaken. Probeer twee porties per week te eten.

2 – Paranoten

Deze bevatten een hoog gehalte selenium, een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Het is een anti-oxidant en versterkt ons immuunsysteem. Met drie of vier paranoten per dag krijgje al voldoende selenium binnen.

3 – Avocado’s

Heerlijke, ‘vette’, vruchten en een goede bron van vitamine E. De antioxiderende eigenschappen daarvan beschermen de essentiële vetzuren in je lichaam.

4 – Zonnebloem- en pompoenpitten

Deze pitten bevatten een essentieel vetzuur dat GLA heet en dat de aanmaak van ontstekingsproducten remt.

5 – Pepers

Van nature bevatten deze capsaïcine, een stof die in zalf wordt verwerkt om pijnlijke gewrichten te verzachten. Men vermoedt dat hetzelfde effect bereikt wordt als je pepers eet.

6 – Frambozen en bosbessen

Deze bessen met een uitgesproken kleur bevatten antioxiderende kleurstoffen, zogenaamde anthocyanines, die de vrije radicalen afvangen die ontstekingen bevorderen.

7 – Citrusvruchten

Vitamine C bevordert het herstel na verwondingen en heeft ook een antioxiderend effect zodat ontstekingen bestreden worden. Citrusfruit bevat veel vitamine C.

8 – Ananas

Deze zoete vrucht bevat het enzym bromeline, waarvan men vermoedt dat het pijn en zwelling vermindert.

9 – Kurkuma

Curcumine, onder meer verantwoordelijk voor de mooie gele kleur van deze specerij is een bewezen krachtige antioxidant en heeft een ontstekingsremmende eigenschappen.

10 – Gember

Behalve dat het lekker in veel gerechten is, kan deze wortel ontstekingsbevorderende stoffen helpen blokkeren. Probeer een halve centimeter geraspte gember of 1-2 gram gedroogde en gemalen gember om de symptomen te verlichten.

Tip 1: Strooi een handjevol gehakte paranoten over je yoghurt met granola.

Tip 2: Bak een ontvelde zalmfilet net gaar, giet er een lepel zoete chilisaus en twee lepels water bij en laat nog 30 seconden warmen. Serveren met tagliatelle en worteltjes.

Tip 3: Meng een theelepel kurkuma door je aardappelpuree.

Geef als eerste een reactie on "Top 10 van beter eten voor soepele gewrichten"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares