Vette vis burgers kunnen goed voor je zijn

Blog-vette-vis
Shares

De visvetzuren of omega 3-vetzuren – DHA en EPA zijn hiervan de bekendste – zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en nodig voor meerdere functies in je lichaam, zoals in je hart, huid en hersenen. Een tekort merk je daar het snelst aan.

Vette vis zit boordevol essentiële vetzuren, maar helaas kinderen zijn er niet dol op (en sommige volwassenen ook niet). Makreel is (gerookt) ruim verkrijgbaar en niet te duur. Deze makreelburgers zitten vol essentiële vetzuren die kinderen nodig hebben voor de ontwikkeling en het goed functioneren van hun hersenen en ik denk dat je hen hiermee wel kunt verleiden!

Dit heb je nodig voor 4 burgers

250 gram makreel (gekookt, gestoomd of gerookt); 175 gram aardappelpuree; 25 gram roomboter; 3 lente-uitjes; 1 eetlepel verse peterselie; 1 eetlepel groentebouillon; 1 eetlepel fijne havermout; olijfoli; 4 (bruine) broodjes; sla en tomaatjes.

Zo maak je het

  1. Maak de makreel schoon, graten eruit en haal hem uit elkaar met een vork. Meng aardappelpuree en gesmolten (10 seconden in de magnetron) roomboter er doorheen. Voe peterselie en uitjes toe en de groentebouillon als het mengsel te dik is. Maak 4 gelijk burgers en zet afgedekt in de koelkast.
  2. Haal na minimaal een half uur de burgers uit de koelkast en haal ze door de havermout. Verwarm de olijfolie op matig vuur en bak de burgers hierin lichtbruin.
  3. Snijd de broodjes door, leg de visburgers erop en garneer dit met sla en tomaten en geef er biologische ketchup bij.

Essentiële vetzuren zijn onder meer nodig voor:

  • transport van zuurstof
  • opbouw celmembranen
  • reguleren vetgehalte (waaronder cholesterol) en helpen hart en bloedvaten gezond te houden
  • goede conditie en functie van hersenen en zenuwweefsel (prikkeloverdracht)
  • prostaglandines: ‘mini-hormonen’ die een regulerende functie hebben

Geef als eerste een reactie on "Vette vis burgers kunnen goed voor je zijn"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares