Vitamine D en MS onderzoek

Shares

Een recente publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Toxines, beschrijft dat patiënten met MS een hogere concentratie vitamine D bindend proteïne (DBP) hebben dan niet-zieken. Het blijkt uit onderzoek dat vitamine D-tekort een omgevingsvariabele is die kan bijdragen aan het ontwikkelen van deze ziekte.

Een hogere concentratie vitamine D in het bloed vermindert dit risico en kan ook het risico op een relaps verkleinen. MS (multiple sclerose) is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij op den duur de prikkels vanuit de hersenen niet goed meer kunnen worden doorgegeven wat kan leiden tot zware invaliditeit. Er is voldoende bewijs voor de rol van vitamine D, maar wat DBP daar precies voor bijdrage aan levert is nog niet bekend. Helpt het om vitamine D in de (zenuw)cellen te krijgen? Of zorgt het er juist voor dat vitamine D niet beschikbaar is doordat DBP het aan zich bindt?

Advertisements

Recent onderzoek wees het volgende uit:

  1. Het DBP-gehalte bij MS-patiënten was significant hoger.
  2. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen.
  3. Er werd geen verandering gevonden tijdens behandeling.
  4. Het albuminegehalte (ook een vitamine D-binder maar minder krachtig) was bij MS-patiënten niet anders.

Lees meer in de publicatie Toxins 2015-01-13.

 

Shares
0 0 vote
Artikelbeoordeling

Advertentie

AMISET RELAXPAKKET
Extreme stress of lichamelijke vermoeidheid hebben een desastreus effect op je lichaam: weerstand, concentratie en energieniveaus nemen aanzienlijk af. Je kunt je lichaam en brein ‘resetten' met behulp van natuurlijke remedies, die al eeuwenlang gebruikt worden. Deze helpen je ontspannen, lekker slapen en met stress om te gaan. Binnen een paar dagen zul je verschil merken en na 2 - 3 weken voel je je weer helemaal jong en fris!

relaxpakket

Subscribe
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Shares
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x