Waarom magnesium voor sporters zo belangrijk is

Shares

In eerdere blogs ben ik al eens ingegaan op het magnesiumtekort waar veel mensen tegenwoordig mee te kampen hebben. Voor sporters kan dit echt een probleem worden, want het is onmogelijk om zonder een fysieke topprestatie te leveren. Daarom is voldoende magnesium voor sporters een voorwaarde.

Magnesium heeft talloze functies in ons lichaam. Zo is het nodig voor de energieproductie, het herstel van eiwitten (en dus spierweefsel), spiercontractie en -ontspaning. Je kunt je dus voorstellen dat het zeer belangrijk is voor sporter. Een tekort uit zich in bijvoorbeeld nervositeit, concentratieverlies en kramp.

Advertentie

 

informatie

Onderzoek naar magnesium voor sporters toont aan:

  • Slechts een klein tekort leidt bij sporters al tot mindere prestaties. Een simpel onderzoek toonde aan dat bij een gelijkmatige vermindering van de magnesiuminname bij gelijke belasting op de ergometer, zuurstofverbruik en hartslag toename.
  • Daar tegenover staat dat – ook weer in een onderzoek – bij een grotere inname van magnesium (in dit geval 8 mg per kilogram lichaamsgewicht) door sporters in een duurtest hun prestatie duidelijk toenam en hun zuurstofverbruik (bij submaximale inspanning) afnam.
  • Van sprinters die 10 mg per kg per dag innamen, bleek de lactaatspiegel na een intensieve training sneller te herstellen naar normaal dan bij een controlegroep zonder suppletie.

Wat moet ik eten?

Geroosterde pompoenpitten bevatten maar liefst 500 mg per 100 gram en is de absolute nummer 1 als je het hebt over bronnen van magnesium. Ook amandelen en andere noten bevatten veel van dit mineraal. Let wel een beetje op wat je eet, want juist deze goede bronnen bevatten ook veel vet en daar wil je natuurlijk niet te veel van binnenkrijgen. Vetarme alternatieven zijn: volkorenproducten en groene bladgroenten (liefst ongekookt) en sommige mineraalwaters.

Overdosering? Dat plas je weer uit

Wie gezond is, scheidt het overtollige magnesium gewoon weer uit. Ongeveer 30 tot 50% van de hoeveelheid die je inneemt, kan door je lichaam worden opgenomen. Wanneer je veel via voeding of suppletie binnenkrijgt, kan je soms last krijgen van diarree, misselijkheid of braken.

Let op met combinaties

Pas op wanneer je antibiotica of ijzersuppletie slikt. Neem ze niet tegelijk in, maar zorg dat er een paar uur tussenzit om te voorkomen dat ze elkaars werking beïnvloeden. Sommige lichamelijke condities, zoals diabetes en alcoholisme, hebben een negatieve invloed op de opname.

Aan de andere kant zorgen mineraalwater en gelijktijdige inname met calcium voor een betere absorptie.

Advertentie

HET AMISET SPORTPAKKET
Groei je niet, sport je niet en ben je weinig ziek? Dan krijg je waarschijnlijk voldoende proteïne binnen uit je basisvoeding. Is je lichaam in ontwikkeling? Sport je een paar keer in de week? Ben je vaak onnodig vermoeid? Herstel je moeizaam? Ook te vaak grieperig? Dan zou je lichaam waarschijnlijk beter functioneren met een hogere inname van proteïnen. Proteïne is een lange ketting van bouwblokken die aminozuren heten. Deze aminozuren worden vervolgens in jouw lichaam verbruikt in o.m. hormonen en enzymen en ze helpen vooral bij het onderhoud en de vernieuwing van spierweefsel. Hard Body bevat precies de juiste hoeveelheid van de allerbeste weiproteïne met extra glutamine. Magnesium is goed voor het concentratievermogen, het geheugen en voor de leerprestatie. Groene thee geeft je extra energie om langer door te gaan met sporten. 

 

Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares