Wat is proteïne? En wat heeft ons DNA daarmee te maken?

Shares

Bijna iedereen weet dat proteïneshakes gebruikt worden om spieren te vergroten. Maar proteïnen (meervoud van proteïne) doen nog heel veel meer. Het zijn functionele stoffen in je lichaam die van alles doen. Zonder proteïnen kan je lichaam niet bestaan. Welke je lichaam aanmaakt wordt bepaald door je DNA.

Proteïne en eiwit betekenen precies hetzelfde. Het zijn synoniemen en een verzamelnaam voor stoffen die bestaan uit een keten van aminozuren. Afhankelijk van welke aminozuren gekoppeld zijn en in welke structuur ze zitten heeft een proteïne een bepaalde functie.

Het begint bij DNA

Het DNA is een set informatie met één doel: het coderen van proteïnes. Dit is tevens het enige wat doet. Het codeert niet voor vetten, koolhydraten of andere stoffen. Dit werkt als volgt:

 1. Iets activeert een stuk DNA.
 2. Het DNA codeert voor een proteïne.
 3. De proteïne geeft een effect.

Een praktijk voorbeeld:

 1. Er staat veel druk op de spieren.
 2. Het DNA produceert proteïnen voor spiergroei.
 3. Je spieren worden groter.

Het is precies hetzelfde voor je immuunsysteem:

 1. Je immuunsysteem vindt een ziekte.
 2. Het DNA van de witte bloedcel start de productie van een antilichaam (een proteïne).
 3. De ziekte wordt bestreden met het antilichaam.

Aminozuren als bouwsteen

Zoals al eerder vastgesteld bestaan eiwitten/proteïnen uit aminozuren. Als je een aantal aminozuren koppelt, noem je het een proteïne. Als je lichaam proteïnen bouwt gebeurt dat met aminozuren die beschikbaar zijn voor je lichaam. Een proteïne kan je dus zien als een ketting, net als een sieraad. Net als een ketting die je kan dragen kan ook een proteïne op verschillende manieren gevouwen worden. Je kan de proteïnestructuur draaien en vouwen in veel verschillende vormen. Afhankelijk van hoe de proteïne is gevouwen heeft het een bepaald effect.

Lang verhaal kort:

Advertentie

 

informatie

 1. Wat is proteïne? Een keten aminozuren.
 2. Wat doet een proteïne? Dat hangt er vanaf welke structuur het heeft.

Advertentie

HET AMISET HERSTELPAKKET 
Je vraagt veel van jezelf. Geen probleem, maar opeens valt alles je zwaar en krijg je moeite om met sporten bij te blijven. Neem je wat gas terug of geef je je lichaam wat het nodig heeft? En dat is optimaal herstel met eiwitten en glutamine en ondersteuning van de weerstand met zink. Immers, je spieren hebben na het sporten extra goede voeding nodig als je wilt dat ze herstellen en groeien. Anders word je na een dag of 2 moe en is de sportschool echt wel het laatste waar je aan denkt. Kwalitatief hoogwaardige aminozuren en eiwitten geven je spieren de bouwstoffen die ze nodig hebben om beschadigde spiervezels (die ontstaan altijd door intensief sporten) te herstellen en sterker en langer te maken. Wanneer je vermoeid bent, kan glutamine het verschil maken. Intussen zorgt magnesium voor spierontspanning, waardoor het herstel makkelijker is. Zink is nodig voor de celopbouw en draagt bij aan je weerstand, die anders door veel sporten minder zou kunnen worden.  Het Amiset Herstelpakket geeft je alles wat je nodig hebt. Het bestaat uit YOLO, Hard Body en Magnesium. 
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares