Wie vaak winderig is en een opgeblazen gevoel heeft, moet yoghurt eten

een opgeblazen gevoel
Shares
Tips & trucs bij... lactose-intolerantie

Winderigheid, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree na het drinken van een glas melk. Het komt vaker voor dan je denkt. Vanaf ons derde jaar wordt namelijk de productie van het enzym lactase dat melksuiker (lactose) afbreekt steeds minder. De meesten van ons hebben er geen last van, maar soms leidt het dus tot dagelijks optredende nare klachten:

Dit kun je doen
 drink nooit meer melk en vermijd blokjes kaas (en andere melkproducten)
 breek lactose af vóór je een glas melk drinkt
 vul lactasetekort aan met tabletten
zorg met probiotica (in yoghurt) voor een evenwichtige darmflora

Lactose-intolerantie geografisch/etnisch bepaald

Wie kent Joris Driepinter niet? Of de oude slaogen Met Melk Meer Mans! Typisch Nederlandse reclame om melk (en zuivelproducten in de slipstream daarvan) aan de man te brengen. Hier. In Nederland. En misschien ook nog wel in een paar andere landen om ons heen, maar in de rest van de wereld? Als je naar het kaartje kijkt, zie je dat in grote delen van de wereld lactose-intolerantie een veel voorkomend verschijnsel is. Het lijkt er bovendien op dat het boven de evenaar veel minder voorkomt dan eronder. Waar kun je dus beter geen blokje kaas serveren? De top 5:

  1. Thailand 96%
  2. China 92%
  3. Nigeria & Congo 91%
  4. Brazilië 86%
  5. Soedan 85%
In de VS is er onderzoek per bevolkingsgroep gedaan en daar bleek uit dat lactose-intolerantie bij blanken ongeveer 14% voorkomt en dat dit getal duidelijk hoger is onder de oorspronkelijke bewoners (87%) en mensen van Afrikaanse afkomst (74%).

Overigens gaat het bijna nooit om de congenitale (aangeboren) vorm die slechts in 3% van de gevallen voorkomt, maar meest om primaire lactose-intolerantie. Hier gaat het om een intolerantie of malabsorptie (slechtere opname) in de darmen van lactose. Baby’s kunnen over het algemeen prima met lactose omgaan, maar na ongeveer het derde jaar neemt de productie van lactase, het enzym dat nodig is om lactose af te breken waardoor het kan worden opgenomen, af. In Europa en Noord-Amerika gebeurt dit niet zo heel veel, maar daarbuiten kan het bij grote delen van de bevolking optreden.

Hoe kun je een opgeblazen gevoel en andere klachten verhelpen?

De quick win is om nooit meer melk te drinken en alle voedingsmiddelen waar lactose in zit te vermijden. Behalve dat het niet leuk is om tegen elke blokje kaas nee te zeggen, is het ook niet te doen (lactose zit in zo veel producten) en ook niet verstandig. Melk bevat mineralen, waarvan calcium wel het bekendst is, die je nodig hebt. In ons westerse dieet, hebben we hier geen vervanging voor gevonden. Dit in tegenstelling tot andere culturen, waar bijvoorbeeld veel peulvruchten gegeten worden. Een andere oplossing is met behulp van een enzympreparaat de lactose afbreken voordat je de melk drinkt. Ook kan je het tekort aan lactase in je lichaam tijdelijk aanvullen met tabletten, zodat lactose wel wordt afgebroken. De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op dat een gezonde darmflora een voorwaarde is te voorkomen dat lactose slecht wordt opgenomen. Probiotica spelen hierin een sleutelrol. De bacteriën in probiotica en gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt, bevatten een enzym dat ook zorgt voor de vertering van lactose en helpt bij de vertering ervan. Daar komt bij dat door probiotica alle voedsel langer in je maag blijft, waardoor er in je dunne darm meer tijd is voor de vertering en er minder lactose in je dikke darm terechtkomt. Bovendien lijkt het erop dat de verwerking van lactose in de dikke darm ook nog eens een rol speelt bij lactose-intolerantie.

Advertentie

Amiset TumiTabs Lactase vult een tekort aan het enzym lactase aan en helpt op die manier de splitsing van melksuiker dat in zuivelproducten voorkomt, zodat het gemakkelijker in je darmen opgenomen kan worden. Het vermindert een opgeblazen gevoel, krampen, diarree en winderigheid. Gember in Amiset TumiTabs Ginger is effectief bij de bestrijding van misselijkheid, met inbegrip van ochtendmisselijkheid en reisziekte. Gember heeft een kalmerend effect op de maag en helpt winderigheid tegen te gaan. Gember kan de bloedsomloop stimuleren. De verwarmende eigenschappen maken het een populair ingrediënt in bijvoorbeeld roerbakgerechten. Het is goed voor de spijsvertering en beschermt de maag tegen de effecten van alcohol en medicijnen. Met Amiset Berry Blaster blaas je je lever schoon! Vanaf de eerste dag wordt de reinigende werking van de lever ondersteund en dat helpt om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Het geeft je energie bij vermoeidheid en steun bij het afvallen.
leverfunctie verbeteren
Shares

Reageer op dit artikel

avatar
500

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Shares