Diabetes 2

Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met metabole ziektes. Eén van deze ziektes is Diabetes type 2. Vaak wordt dit veroorzaak door ernstig overgewicht. Weten wat de symptomen zijn en wat je kan doen om deze ziekte te voorkomen? Lees snel verder!
Een intensieve begeleiding van mensen met diabetes 2 leidt tot een overduidelijke verbetering van de vet- en bloedsuikerwaardes. Dat werdt 2007 nog eens bevestigd door een onderzoek onder 5145 diabeten.

Mensen die begeleid worden hebben na 12 maanden een gewichtsafname van 8,6%, terwijl diabeten die niet begeleid worden nauwelijks afvallen. Hoe langer de begeleiding, hoe fitter de mensen worden. Vervolgens daalt het risico op onder meer hart- en vaatziekte. Er komen in Nederland daarom steeds meer klinieken om diabeten te begeleiden. Een goede zaak.

Nederland heeft een grote groep mensen die op de grens zitten van diabetes 2. Dit wegens ruim 10 kilogram overgewicht en te weinig lichaamsbeweging.

Het is daarom aan te raden om het begeleidingstraject snel en gericht uit te breiden. Dat zou kunnen met een beetje creatief denken van ziektekostenverzekeraars. Bijvoorbeeld door huisartsen, sportscholen, diëtisten en patiënten aan elkaar te koppelen met een wortel-en-stok programma zodat mensen afvallen alvorens insuline te moeten spuiten.

Een deel van Nederland moet leren hoe het lichaam werkt zodat zij gezond kunnen eten en leven. Er is veel meer nodig dan alleen fruit op het werk.


Bron onderzoek: Diabetes Care 2007; 30: 1374-83.

Share this article