Eiwitrijk ontbijt

Veelal wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Niet zo gek, het lichaam heeft na een lange rust voldoende energie nodig om alle processen weer werkende te krijgen. Maar wat is eigenlijk een verstandig ontbijt? Dat lees je hier.
Eiwit rijk ontbijt voorkomt overmatig snacken gedurende de dag.

Dat ontbijten een ontzettend gezonde gewoonte is, weet men allang. Daarbij wordt het ook steeds populairder om eiwitrijk te eten. Dit omdat het zorgt voor een snel en lang voldaan gevoel. Erg fijn wanneer je controle wilt hebben over je eetgewoontes. Aan de Universiteit van Missouri hebben ze leuk onderzoek gedaan naar twee bovenstaande weetjes. Zij onderzochten namelijk wat een eiwitrijk ontbijt voor een invloed heeft op de eetgewoonten gedurende de dag.

Hierbij gaven zij een groepje jonge vrouwen vier verschillende ontbijtvariaties. Een normaal ontbijt, een ready-to-eat-ontbijt, een eiwitrijk ontbijt of helemaal geen ontbijt. Hierna onderzochten zij gedurende de dag het bloed en maakten zij hersenscans. Opvallend was wat er uit deze scans kwam.

De hersenscans lieten zien dat de personen die een eiwitrijk ontbijt hadden geconsumeerd een langer vol gevoel hadden en minder trek in snacks hadden. De proefpersonen gaven hierbij ook aan dat ze, in tegenstelling tot normaal, gedurende de dag minder zin hadden in vet- en suikerrijke snacks.

Deze uitkomsten zijn erg leuk en handig, zeker wanneer je minder wilt snacken. Maar veel mensen houden niet van zo'n eiwitrijke maaltijd zo vroeg op de morgen. Hier hebben de onderzoekers een oplossing voor. Het lichaam heeft namelijk maar drie dagen nodig om aan deze nieuwe gewoonte te wennen. Het is dus even drie dagen doorbijten, maar je zult daarna minder tegen het ontbijt opzien.
Of een eiwitrijk dieet invloed heeft op gewichtsmanagement moet nog verder worden onderzocht, maar er staat vast dat men minder trek in vetrijke snacks had. Zo heb je in ieder geval meer grip op je eetgedrag en wie weet komt daar wel wat moois uit.

Share this article