Gapminder

Altijd al willen welke verschillen er tussen westerse langen en Afrikaanse landen zijn? Waarom mensen hier langer leven dan daar? Daar is nu een handige tool voor gemaakt: 'Gapminder'. Lees hier verder over deze database en verrijk jezelf met verbazingwekkende informatie.
Sinds kort is er dankzij een bewuste Zweed, Hans Rosling (film presentatie), en de mensen van Google iets heel bijzonders op het net: Gapminder.

Vertrouwelijke data, bijgehouden door de Verenigde Naties over het milieu, de economie, het welzijn en de gezondheid van ieder land, zijn ineens toegankelijk voor iedere wereld- burger. Je kunt ieder ander land vergelijken met Nederland waardoor je ineens zeer degelijke vragen kunt stellen aan politieke leiders.

- Waarom gaan er in Nederland 4 op de 1000 babies dood, terwijl dat er in Singapore slechts 2 zijn?
- Wist je dat in Zuid Afrika 1 op de 5 mensen hiv dragen? 20%! Dat had toch niet gehoeven?
- Waarom besteedt Rusland slechts $277 per persoon aan medische zorg en waarom stijgt dit nauwelijks, terwijl de meeste rijke landen ergens tussen de $ 1500 en $ 3500 zitten? Waar gaat nu het oliegeld naar toe?
- Waarom leven mensen in sommige andere landen langer dan in Nederland?

Gapminder World maakt het voor de gewone burger mogelijk om een waslijst van variabelen te vergelijken. Ineens, dankzij dit fantastische initiatief, kun jij de VN data inzien en vervolgens een Minister of volksvertegenwoordiger mailen met een zeer gedegen vraag.

Share this article