Heeft jouw kind cafeïne nodig?

Frisdranken, sportdranken, energiedranken en koffie. Het zijn dranken met een hoge dosis cafeïne. Voor kinderen zijn deze dranken erg toegankelijk, maar wat doet cafeïne met je kind?
Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten. Cafeïne zit in vele producten verwerkt.

De invloed van cafeïne op kinderen wordt onderschat. Kinderen hebben een lage cafeïne tolerantie waardoor de invloed van cafeïne erg groot is. Kinderen worden hyperactief met een verhoogde hartslag en bloeddruk als gevolg.

Door de inname van cafeïne komen kinderen moeilijker in hun diepe slaap. Dit heeft gevolgen op de hersenactiviteit en op termijn dus ook op hun (leer)prestaties. Wanneer een kind grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt is het risico op schade aan de organen aanwezig.
Naast de grote risico's die cafeïne met zich meebrengt, zitten er in frisdrank, sportdrank en energiedrank ook veel calorieën. Dit kan bij kinderen leiden tot (ernstig) overgewicht.
Een recent onderzoek met cafeïne op ratten heeft aangetoond dat cafeïne langdurige structurele schadelijke effecten heeft op het slaappatroon en op de rijping van het brein. Het brein van mensen en ratten komt veel overeen.

Wil je nog meer informatie over de invloed van cafeïne op ratten en dus op de ontwikkeling van je kind? Klik dan op deze link voor een uitgebreid artikel http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762801/

Share this article