Kinderen

Kinderen kunnen vaak een lastige relatie met eten hebben. Maar voldoende voeding is voor een kind in de groei het allerbelangrijkste. Een goede ontwikkeling hangt af van de hoeveelheid voedingsstoffen die het kind binnen krijgt. Lees hier hoe je je kind voldoende en goede voeding kunt geven.
1. Optimaliseer hun voeding. Hiermee geef je ze alle basisstoffen voor een optimale gezondheid. Kinderen vinden vers fruit en ongezoete vruchtensappen vaak erg lekker. Stimuleer dat in plaats van snoepen. Noten zijn ook erg gezond, maar voor kleine kinderen gevaarlijk wegens stikgevaar. Fruitreepjes, waar noten in verwerkt zijn, zijn dan een uitkomst.

Groente is vaak moeilijker. Kies eens voor de gezonde 'zoete' voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, worteltjes, rode bieten, rode paprika's enz. Deze zitten boordevol nutriënten en worden vaak makkelijker gegeten.

2. Geef hen dagelijks extra vitamine C om ze bestendiger te maken tegen ongewenste indringers die hun weerstand kunnen verzwakken.

3. De meeste kinderen leiden tegenwoordig een zittend leven. Niet alleen doordat ze een groot gedeelte van de dag op school zitten maar ook door de computer en de t.v. Moedig ze aan om iets aan beweging/sporten te doen.

4. Vul vanaf hun twaalfde jaar de tekorten aan. Deze ontstaan meestal door slechte voedingsgewoontes en een teveel aan geraffineerde producten (suiker, chips,  koekjes, snoep enz.).
Tekorten aan mineralen uiten zich o.a. in witte plekjes op hun nagels, tekorten aan de B-vitamines in gescheurde mondhoeken en lippen en een droge huid, vitamine D in 'O'-benen, vitamine A in nachtblindheid. Al deze stofjes vind je in uitgekiende doseringen in een goede multivitamine.

5.
Heeft je kind weinig eetlust en is daarvoor geen duidelijke reden, dan kun je het hoogwaardige voedingstoffen geven in de vorm van een voedzame milkshake.

Deze voedt je kind met complexe koolhydraten en de meest zuivere weiproteïne. Tegelijkertijd stimuleert het de eetlust dankzij de toevoeging van specifieke kruiden. Je kunt het twee keer per dag tussen de maaltijden door geven.

6. Bij verkoudheid, griep of oorpijn kun je echinacea inzetten. Echinacea is een kruid dat het afweersysteem ondersteunt. Kinderen kunnen twee keer per dag één capsule innemen.

Heersen er griepjes en verkoudheden dan kun je één capsule per dag geven ter voorkoming.

Echinacea gebruik je twee weken waarna je weer twee weken overslaat; als het voortdurend gebruikt wordt verliest het zijn invloed.

7. Bij alle kinderziektes kun je ter ondersteuning een combinatie geven van vitamine E (1 capsule per dag),betacaroteen (1 capsule per dag) en vitamine C (1 capsule per dag).

8. Kinderen groeien hard. Hierdoor is het van belang dat ze voldoende calcium en magnesium binnenkrijgen om zo sterkere tanden en botten te kunnen aanmaken. Zorg ervoor dat ze voldoende zuivel en groene bladgroenten eten.

9. Voor de maag en darmen kun je ze curcuma geven. Dit kruid wordt al duizenden jaren door de Ayurvedische geneeskunde uit India ingezet om de spijsvertering te bevorderen. Doseringen: van 2 tot 6 jaar, 1 capsule 2 x daags bij het eten, van 6 tot 12 jaar 1 capsule 3 x daags bij het eten, 12 tot 16 jaar: 3 x daags 2 capsules bij het eten.

Kinderen van 0 tot 2 jaar kun je het beste venkelthee geven.
Na een antibioticakuur kun je een probiotica-preparaat,  melkzuurbacteriën voor een goede darmflora, geven.

10. Heeft je kind een wond opgelopen bij het vallen of  heeft het zich verbrand of gestoten, dan kun je het 1x daags één vitamine E capsule geven. Is het wondje al dicht, dan kun je er 2 keer per dag de uitgeknepen inhoud van een vitamine E-capsule op smeren. Dit kan helpen littekens te verminderen.

Share this article