Leverfunctie

Leg je rechter hand eens onder je ribben. Precies daar ligt een groot orgaan, de lever. Je lever is natuurlijk een ontzettend belangrijk orgaan en heeft vele functies. Hieronder staan er zeven.
Wat zijn de 7 belangrijkste leverfuncties?

Leg je rechter hand eens onder je ribben. Precies daar ligt een groot orgaan, de lever. Je lever is een ontzettend belangrijk orgaan en heeft vele taken, veelal hebben deze te maken met het afbreken van je voeding. Hieronder staan 7 van de belangrijkste leverfuncties:

1)  De lever reinigt elke minuut anderhalve liter bloed vol voedingsstoffen uit onder andere de maag, darmen, milt en de alvleesklier. Dat is wel 2200 liter bloed per dag!

2)  De bekendste leverfunctie is dat de lever voeding afbreekt. De lever produceert namelijk gal, een lichaamseigen stof om vet uit je voeding af te breken. Dat werkt prima bij een gebalanceerd dieet. Wanneer je voeding echter te vet is, merk je dit op het toilet.

3)  De lever helpt met het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Via je lever komt insuline vrij wanneer je gegeten of gesnoept hebt. Zo voorkom je na een hoofdmaaltijd grote pieken van je bloedsuikerspiegel en blijf je energiek.

4)  De belangrijste leverfunctie voor sporters is, dat de lever een teveel aan suikers opslaat als glucagon. Door deze energievoorraad kan je lichaam snel aan extra brandstof komen. Zo komt een fit lichaam snel aan zijn energie.

5)  Een minder bekende leverfunctie is, dat de lever nieuwe eiwitten aanmaakt voor het bloed en andere functies. Ook breekt het verbruikte eiwitten af tot ureum. Zo verlaten deze stoffen het lichaam via de urineweg.

6)  De lever reinigt samen met de huid het lichaam. De huid wordt gebruikt om lastige toxines kwijt te raken. Overtollig voedsel wordt, op instructie van de lever, opgeslagen in de onderhuidse vetlaag.
 
7)  De lever maakt veel schadelijke stoffen onschadelijk. Dit is misschien de belangrijkste leverfunctie. Pijnstillers, geneesmiddelen, zware metalen, alcohol, stoffen uit luchtvervuiling en rook, toxines en vrije radicalen zijn typische voorbeelden. Soms breekt de lever deze af, dat heeft de voorkeur, maar soms lukt dit niet en verpakt de lever deze stoffen in vetcellen.


Klik hier voor producten die de lever steunen.Alle afslankproducten vind je hier: afslanken

Share this article