Meten is weten

Je weegt je vast wel eens. Is het niet op de weegschaal, dan wel door middel van kleding die iets strakker of losser dan normaal zit. Maar wat zegt ons gewicht eigenlijk? Lees hier wat je gewicht wel, of niet, zegt.
In de meeste huishoudens is wel een weegschaal te vinden. De één staat er eens per jaar een keer op en de ander elke dag. Tsja, een kilo meer of minder wegen? Wat zegt het nu eigenlijk?

Het getal op de weegschaal zegt iets over je gewicht, maar niets over de verhouding vet, spieren, botten en vocht in je lichaam en of je wellicht een gezondheidsrisico loopt.

Een van de manieren om gezondheidsrisico's bij overgewicht te bepalen is het meten van de Body Mass Index (BMI), ook wel Quetelet index genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding lengte/gewicht.

De BMI kun je berekenen door je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lengte (= lengte x lengte, in meters). Ben je 1.70 lang en weeg je 68 kilo, dan is je BMI: 68 : 2.89 (1.70 x 1.70) = 23.5, een normaal gewicht.

BMI tabel voor mannen en vrouwen

18.5 - 24.9    normaal gewicht       gemiddeld risico          
25 - 29.9       overgewicht             verhoogd risico
>30                obesitas                    sterk verhoogd

Een BMI lager dan 18.5 betekent ondergewicht. Je scoort dan weliswaar laag in overgewichtsrisico's, maar je hebt wel een verhoogd risico op andere aandoeningen. Het is dus raadzaam om dan wat aan te komen.

Nadeel van de Body Mass Index is dat het geen onderscheid maakt tussen vet en spieren.
Heb je meer spiermassa, dan zal je gewicht hoger liggen. Spieren wegen immers zwaarder dan vet. De BMI geeft in dat geval een vertekend beeld.
Vooral de hoeveelheid vet in de buikholte is bepalend voor de mate waarin je gezondheidsrisico's loopt. Veel vet in de buikholte betekent o.a. een groot risico op het krijgen van diabetes type II en hart- en vaatziekten.

Bij twee mensen met dezelfde BMI kan de een toch meer risico lopen dan de ander, enkel en alleen omdat de vetverdeling anders is. Het meten van de middelomtrek (= ter hoogte van de navel) is daarom een betere graadmeter.

Middelomtrek

Mannen         Vrouwen         Risico
<94 cm            <80 cm              niet verhoogd
94-102 cm       80-88 cm          verhoogd
>102 cm          >88 cm              sterk verhoogd

Intervallen tijdens hardlopen, fietsen of trainen op de crosstrainer zijn een goede manier om vet te verbranden. Meet geregeld. Dan weet je meteen of je op de goede weg zit!

Share this article