Minder gifstoffen in je lichaam.

15 inzichten om je lever te detoxen en je lichaam te reinigen.
Dagelijks worden we blootgesteld aan giftige stoffen uit ons eten, water en de lucht. Ons lichaam heeft een ingebouwd ontgiftingssysteem dat via de lever, darmen, huid nieren en longen 24/7 werkt. De lever is ons hoofdfiltratiesysteem en heeft twee ontgiftingsfases die beide erg belangrijk zijn.

In fase één worden giftige tussenproducten geproduceerd, ook wel bekend als vrije radicalen. In fase twee worden deze vrije radicalen snel in werking gesteld om de giftige stoffen onschadelijk te maken. Wanneer fase één is en fase twee te traag, om welke reden dan ook, lopen we het risico om de giftige vrije radicalen uit fase ééop te bouwen. Deze intermediaire chemicaliën zijn schadelijker dan de oorspronkelijke giftige stof.

Enkele simpele manieren om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen:

1. Stop met het eten van ingeblikt eten!
Blikjes bevatten BPA (Bisphenol A), een blijvend organische verontreinigende stof. Deze stof kan maximaal 100 jaar in het menselijk lichaam blijven hangen. De stof kan fase éévan het ontgiftings-traject van de lever beïnvloeden waar de vrije radicalen worden geproduceerd. Hierdoor worden de antioxidant reserves van je lichaam afgebroken.

2. Vermijd plastic waterflessen.
Drink de gehele dag water, maar niet uit plastic flessen. Deze bevatten ook BPA.

3. Lees je make-up ingrediënten goed door.
De meeste make-up producten, ook de merknamen, bevatten chemische stoffen (ftalaten en triclosan) . Dit zijn endocriene verstoorders die een negatieve invloed op je hormonale stelsel kunnen hebben. Je make-up mag alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. Denk eraan; als je het niet kan eten is het niet van toepassing voor je huid of lichaam.

4. Gebruik alleen natuurlijke huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
Synthetische chemische schoonmaakmiddelen produceren een bijproduct genaamd dioxine. Dioxine ontregelt je hormoonstelsel en immuunsysteem. Het is een kankerverwekkende stof die het enzym Cyp1B1 uit fase één van de ontgiftingsfase beïnvloedt. Dit leidt tot een verhoogde productie van het 4-hydroxy-oestrogeen. Dit "slechte" oestrogeen wordt geassocieerd met de ontwikkeling van borstkanker.

5. Vind een biologische tandarts en laat elke zilver-kwik vulling veilig verwijderen.
Ophoping van kwik in het lichaam kan auto- immuun en neurologische klachten veroorzaken. Het bindt aan sulfhydryl-groepen in glutathion (GSH), de grootse antioxidant van het lichaam. Dit resulteert in een afname van de intensiteit van de werking van de vrije radicalen. Kwik put GSH en selenium, een essentieel mineraal voor de schildklierfunctie, uit.

6. Stop met het eten van giftig, gedenatureerd, genetisch gemodificeerd en verwerkt dood voedsel!
Het consumeren van grapefruit, uien, knoflook, kruisbloemige groenten, mariadistel, koriander en peterselie ondersteunt de functie van de lever bij het ontgiften. Eet biologisch wanneer het kan en zorg bij elke maaltijd voor een goede kwaliteit proteïne. Beide ontgiftingsfases hebben namelijk aminozuren nodig om optimaal te kunnen functioneren. Vermijd snel gebraden vlees omdat dit fase één Cyt1A1 beïnvloedt. Als je jezelf afvraagt of jouw voeding voldoende voedingsstoffen bevat, overweeg dan een kwalitatief goede multivitamine voedingssupplement met veel B-vitaminen zoals vitamine B6 en choline.
 
7. Stop met elke vorm van middelenmisbruik.
Dit geldt ook voor tabak, alcohol, drugs en zelfs voor stimulerende middelen als cafeïne.

8. Weet dat farmaceutische geneesmiddelen de grootste belasting zijn bij het ontgiften van je lichaam.
Bespreek altijd met je arts tot in detail de noodzaak van de voorgeschreven geneesmiddelen Bekijk veiligere opties en wees altijd op de hoogte van de bijwerkingen.

9. Verminder drastisch uw stressniveau.

Stress is vergif, vooral wanneer het chronisch is. Ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen emotionele en fysieke stress. In beide gevallen worden royale hoeveelheden van het stresshormoon cortisol aangemaakt. Langdurige verhoging van dit stresshormoon kan leiden tot chronische ziekten en symptomen als hoge bloeddruk, gewichtstoename, metabool-syndroom, diabetes, slaapproblemen en zelfs hartaanvallen en beroertes.

10. Onderzoek elke voedselallergie.

Voedselallergieën en een slechte darmgezondheid werken prikkelend. Overtollige ontstekingmakers circuleren in het bloed en gedragen zich als gifstoffen. Ze vertragen de werking van het ontgiftingssysteem van de lever. Een uitgebreid ontlastingsonderzoek en voedselovergevoeligheidstest kunnen u helpen uw voedselallergieën te ontmaskeren.

11. Verlies overtollig vet.
Vet slaat gifstoffen op. Verlies overtollig vet, met name het visceraal vet. Ons lichaam gelooft dat de oplossing voor vervuiling, verdunning is. De meeste gifstoffen zijn oplosbaar in vet. Het lichaam probeert de inhoud van het bloed dat bij de gifstoffen hoort te verdunnen door ze in de vetcellen te duwen.

Het is van cruciaal belang dat je onthoudt dat afvallen altijd onder toezicht zou moet gebeuren van een getrainde gezondheidsprofessional. U kunt erg ziek worden als bij aanvang van het gewichtsverliesprogramma het leverontgiftingstraject niet wordt ondersteund. Vetverlies veroorzaakt grote hoeveelheden opgeslagen gifstoffen in de bloedstroom. Wellicht heb je van mensen gehoord die ziek werden nadat ze veel waren afgevallen? Train dus voorzichtig en verantwoord.

12. Ga bewegen!
Beweging mobiliseert gifstoffen. Beweeg regelmatig om gifstoffen via de huid te verliezen door te zweten. Yoga is geweldig om de lymfedrainage te verbeteren. Door een langzame diepe ademhaling verlaten gifstoffen via de longen je lichaam. Hardlopen, zwemmen en tennissen mag ook.

13. Krijg de darmen in beweging.
Onze darmen vormen fase drie van het ontgiftingssysteem. Voorkom constipatie. Wanneer de lever zijn werk heeft gedaan door in vetoplosbare gifstoffen om te zetten in wateroplosbare verbindingen, worden deze gemakkelijk opgenomen in de ontlasting. Constipatie leidt tot circulatie van gifstoffen in het lichaam waardoor de blootstelling aan gifstoffen toeneemt. Dit heeft als gevolg een verhoogde kans op kanker en chronische ziekten.

14. Voorkom dat emotionele gifstoffen uitbouwen.

Oefen regelmatig emotionele ontladingstechnieken zoals meditatie of vergeving. Twijfel niet om professionele hulp te vragen wanneer dat nodig is.

15. De laatste, maar waarschijnlijk éévan de belangrijkste: slapen!

Slapen is de beste methode om het vermogen van het ontgiftingssysteem te verjongen op mentaal en fysiek niveau. Beoordeel elke ochtend of je fris wakker wordt. Zo niet, vraag jezelf dan af hoe dat komt. Het zou het belangrijkste kunnen zijn wat je voor jezelf hebt gedaan.

Hopelijk kunnen een aantal van deze simpele herinneringen/ inzichten je helpen. Voor individuele hulp en functionele testen van je gezondheid, voedselallergieën, vitaminen en mineralen tekorten, raadpleeg een (natuur)arts in je omgeving.


Share this article