Transvetzuren

Naast de twee bekendste vetten, de onverzadigde vetten en de verzadigde vetten, bestaat er nog een soort vet. Transvet, de grootste boosdoener onder de vetten. Lees hier waar deze zeer ongezonde vetten inzitten en hoe je deze dus ook kunt vermijden.
Transvetzuren ontstaan als vloeibare onverzadigde vetten gehard (gehydrogeerd) worden, waardoor ze langer houdbaar en smeerbaar worden (margarine).

Door het harden gaan de gezonde eigenschappen van onverzadigde vetten verloren en ontstaan schadelijke stoffen. Voor het bakken van koekjes en cake e.d. is roomboter dan ook te verkiezen boven margarine.

Transvetten verstoren de opname van voedingsstoffen en maken het moeilijker voor je lichaam om afvalstoffen af te staan. Je wordt dikker (vooral rond de buik).

Transvetten verstoren tevens je cholesterolgehalte zodanig dat de kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten toeneemt.

Veelal zitten transvetzuren in koekjes (om ze knapperig te maken), kant-en-klaar producten, instant soep en sausjes, chips, donuts, voorgebakken producten (diepvries patat, hamburgers, kaassoufflés) etc.

Het is helaas nog niet verplicht om de hoeveelheid transvetzuren in producten te vermelden. Soms staat er op een verpakking echter wel  (gedeeltelijk) gehard vet. Deze producten kun je dan beter meteen laten staan.

Snack verstandig en vermijd de transvetten!

Share this article