Vezels - bevorderen de stoelgang

Je ziet het steeds vaker langs komen op producten: Rijk aan vezels!. Maar waarom is dat nu zo populair? Vezels zijn stoffen die voor een lang voldaan gevoel zorgen. Bovendien bevorderen vezels de stoefgang. Erg handig dus. Lees hier hoe je voldoende vezels binnen kan krijgen.
Voedingsvezels zijn bepaalde stoffen die voorkomen in de celwanden van planten. Zij komen dus niet in een stuk vlees voor. Toch maar een extra schepje groente bij het  eten?

Vezels zitten in groente, peulvruchten, (gedroogd) fruit, noten en granen.

Geraffineerde producten als wit brood, witte rijst of witte pasta zijn geen goede keuzes. Door het raffinageproces is het grootste deel van de vezels en van vitamines en mineralen al verloren gegaan.

Kies waar het kan voor volkoren varianten: volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, muesli, roggebrood. Vul aan met andere vezelrijke producten en dan ben je goed bezig.

Vezels zijn gunstig voor de spijsvertering en dragen bij aan een betere werking van je darmen en stoelgang. Wel is het noodzakelijk dat je hierbij voldoende drinkt.

Op vezelrijke voeding zul je meer en beter moeten kauwen. Door het vocht van speeksel en drank zwellen vezels op waardoor je eerder een verzadigd gevoel zult hebben.

Ook houdt vezelrijk eten je bloedsuikerspiegel in balans. Zonder pieken en dalen blijf je helder van geest en heb je niet constant de neiging om verkeerd te gaan snacken.

Goed geregeld toch?

Share this article