Voeding

Goede voeding is van essentieel belang. Maar hoe eet je eigenlijk gezond? Hier onder staan tien handige tips om je voeding zo optimaal mogelijk te krijgen. Gezonde voeding is tenslotte een zeer goede basis!
1. Eet zo vers, volwaardig en gevarieerd mogelijk.

2. Eet zes kleine maaltijden verspreid over de dag i.p.v. drie. Hierdoor kun je makkelijker verteren, beter opnemen en je bloedsuikerspiegel in balans helpen houden. Een van deze maaltijden dient uitsluitend te bestaan uit verse vruchten.

3. Lijd nooit honger. Hiermee destabiliseer je je bloedsuikerspiegel en breek je waardevol spierweefsel af.

4. Je lichaam bestaat voor 50 tot 70% uit vloeistof. Drink minimaal 2 liter gezonde vloeistoffen per dag: water, kruiden thee, (verse) vruchtensappen, bouillon, soep, en groene thee.

5. Vermijd zoveel mogelijk producten uit blikken of potten en gebruik met mate kant en klare producten. Deze bevatten vaak suiker als conserveermiddel en zijn vaak ontdaan van belangrijke voedingsstoffen.

6. Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten: witte suiker, wit meel en witte rijst. Deze vind je voornamelijk in koekjes, gebak, snoep, witte pasta's, wit brood en in kant en klare maaltijden.

Ze worden zo verwerkt dat ze ontdaan zijn van hun waardevolle voedingsstoffen. Hierdoor kun je zelfs tekorten krijgen met allerlei gezondheidsklachten als gevolg. Complexe koolhydraten verdienen te allen tijde de voorkeur (denk aan alle volkoren producten).

7.
Richt je voornamelijk op de hoogwaardige eiwitten ook proteïnes genoemd zoals die in vis, gevogelte en wei. Uit proteïnes haal je de bouwstoffen (aminozuren) om al je lichaamweefsels op te bouwen.

Vermijd zoveel mogelijk varkensvlees en producten die dit bevatten: ham, worst, enz.

De meest hoogwaardige en zuivere weiproteïne vind je in een goede proteïneshake.

8. Vermijd zoveel je kunt genotsmiddelen zoals nicotine, alcohol, zwarte thee, cafeïne en producten die deze bevatten (koffie, cola, energiedrankjes, frisdrank, chocola, bier, enz.).

Ze kunnen je lever, alvleesklier, longen, hart en bijnieren uitputten. Ook al lijken ze je geest een tijdelijke 'boost' te geven, vermoeidheid is vaak het gevolg. 

9. Vermijd zoveel mogelijk verzadigde en verhitte vetten. Deze zitten in frituurvet, varkensvet (spek), rundervet (zoals in worst) en margarines (ook dieetmargarines).

Hiermee verlaag je je immuniteit en verhoog je de kans op hart- en vaatziektes. De goede vetten zijn koudgeperst uit vis en plantaardige bronnen zoals olijf-, saffloer-, lijnzaad-, zalm- en teunisbloemolie. Het woord 'koudgeperst' dient op het etiket te staan.

Gebruik voor het bakken het liefst margarine met minder dan 17% verzadigd vet, olie of vloeibaar bak- en braadvet.

10. Gebruik om je tekorten aan te vullen dagelijks een goed multinutrient dat uitgekiende doseringen vitamines, mineralen en sporenelementen bevat.

Door het veelvuldig verbouwen op dezelfde grond raakt deze uitgeput. Het gevolg is dat hoe gezond je ook eet je voeding niet alle essentiële voedingsstoffen bevat. Daarbij wordt fruit niet altijd zongerijpt, wat ook gevolgen heeft op de hoeveelheid nutriënten die het bevat.

Calcium, magnesium en vitamine C heb je in hogere doseringen nodig dan wat je in een multinutriënt vindt.

Share this article