Atletiek

Sinds er op de Olympische Spelen grote atletieksterren zijn opgestaan, is de sport ontzettend populair geworden. Maar wat kan je het beste doen om zo goed mogelijk in atletiek te worden? Dat lees je hieronder!
1. Competities op nationaal en internationaal niveau win je pas als je alle details consequent en cijfermatig kunt beheren. Als je als atleet een uitgebreid advies wil, stuur ons dan je wedstrijd- en trainingsresultaten en je daarbijbehorende doelstellingen voor de toekomst.

2.
Atleten moeten hun dagen goed indelen. Training, dieet, supplementen en rustperiodes moeten allemaal worden ingepland en uitgebalanceerd. Wij adviseren niet over trainingschema's.

3. Als je je wedstrijdschema verandert moet je je basisvoeding en supplementen steeds bijstellen. Ben je bezig kracht op te bouwen of uithoudingsvermogen te vergroten? Basisconcepten worden uitgelegd op de sportpagina's voor krachtsporters en wegatleten.

4. Bijna alle krachtsportatleten gebruiken creatine, dus laat je concurrenten je niet in de maling nemen.

5. Bijna alle duursporters gebruiken complexe koolhydraten, bio-ijzer en l-carnitine, vooral wielrenners zijn hiermee vergevorderd.

6. Leer over koolhydraten en 'carbo-loading' van je begeleiders. Simpel gezegd houdt dit in dat je tenminste 500 ml complexe koolhydraten moet drinken na iedere training en wedstrijd, zodat je lichaam leert om meer energie op te slaan in spierweefsel (glycogeen).

7.
Leer uit welke voeding je goede proteïne haalt. Proteïne van soja is niet zo goed, proteïne van melk en zuivel is beter, eieren zijn af en toe prima, vlees is minder goed (bevat vaak veel slechte vetten), terwijl vis weer heel goed is (bevat onder andere goede vetzuren).
8. Gebruik uitsluitend weiproteïne-supplementen (overdag en 's nachts) als je je proteïne-inname moet aanvullen.

9. Als je supplementen begint te kiezen, kies dan vooral supplementen die je afweersysteem zullen versterken boven spierversterkers. Intensieve sporters zijn fitter met 3000 mg vitamine C  per dag

10. Een atleet moet zijn gewrichten goed onderhouden, vaak besteedt men hieraan pas aandacht als ze pijnlijk worden. Om gewrichtsslijtage te verminderen kan je supplementeren met glucosamine en chondroitine-sulfaat.

11. Tot slot kun je cafeïne en andere stimulanten beter uit je dieet verwijderen, dit zijn slechts korte-termijn-oplossingen die op de lange duur je prestaties zullen doen verminderen.
Kruidentheeën en kruidensupplementen zijn gezonder en prestatieverhogend.

In een sportdrank op basis van yerba mate zit naast taurine ook cafeïne, maar in een natuurlijke vorm die veel langzamer en gelijkmatiger vrijkomt. Op deze manier kan je cafeïne wel degelijk inzetten om je prestaties te verbeteren, wel pas als je cafeïne uit je gewone dieet hebt verwijderd.

Share this article