Krachtsport

Naast de welbekende loopband en crosstrainer is er nog een populaire hoek in de sportschool. De hoek waar alle krachtsporters aan de gewichten hangen en zo groot mogelijke spieren willen kweken. Hieronder lees je 4 handige tips voor bij krachtsport.
Onder amateursporters neemt het gebruik van anabole steroïden gestaag en angstaanjagend toe. Tot voor kort waren het voornamelijk zware bodybuilders die het gebruikten, maar tegenwoordig zijn er zelfs tiener-fitness-klanten die een kuurtje doen!

Professionele sporters zijn hier meestal te intelligent voor. Zij weten dat je duurzame ontwikkelingen aan je lichaam kan bereiken als je de moeite doet om de driehoek van voeding, voedingssupplementen en training goed combineert.

Hoe verhoog je je lichamelijke prestaties op een verantwoorde manier? Wij begeleiden dagelijks topsporters die iedere dopingcontrole doorstaan. Allemaal professionals die in hun sport schitteren door zich aan deze vier essentiële stappen te houden:

1. Optimalisering van je voeding.
2. Intensief en doelgerichte training.  
3. Planning van de rustperiodes.
4. Aanvulling met voedingssupplementen voor sporters.

1. Optimalisering van je voeding.
Voeding vormt de basis voor je sportprestaties, uit je voeding haalt je lichaam de stoffen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren, presteren en groeien:
- Koolhydraten voor energie; - Proteïnes om spieren op te bouwen;
- Vetten als energiebron en voor een goed werkend
  afweersysteem;
Essentiële voedingsstoffen (vitamines, mineralen,
  aminozuren,spoorelementen, enzymen enz.) om al je lichaamsprocessen gaande te houden.

Wetenschappelijke studies laten zien dat meer dan 98% van je lichaamsmoleculen ieder jaar worden vernieuwt. Je spiercellen worden zelfs eens per zes maanden vernieuwd. Je zou dus kunnen zeggen, dat je lichaam over 12 maanden wordt, wat je in in die tijd eet!

- Goede koolhydraten zijn: volkoren granen (volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren crackers, volkoren pasta's enz.), vruchten, groente, complexe en ongeraffineerde zoetstoffen (maltodextrine, fructose enz.).
- Goede proteïnes zijn: vis (tonijn, kabeljauw, koolvis, zalm), gevogelte (kip en kalkoen) en weiproteïne.
- Goede vetten zijn: vetten uit vis (zoals zalm en haring) en koudgeperste olieën (zoals olijf-, kokos-, zonnebloem- en lijnzaadolie). Deze vetzuren zijn essentieel voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen die onder meer je immuunsysteem in balans houden.

2. Intensief en doelgerichte training 
Oefening baart kunst. Door consequent en intensief te trainen leer je je lichaam zijn grenzen te verleggen. Krachtsporters stimuleren bij training de aanmaak van testosteron en groeihormoon, die o.a. verantwoordelijk zijn voor een optimale groei van de spiermassa.
Daarbij ontstaan er door intensieve herhalingen in de training, als het ware scheurtjes in de spieren. Dit is de natuurlijke manier van het lichaam om spieren groter te laten worden. Door een goede basisvoeding en het toedienen van extra aminozuren wordt het 'metselen' van deze scheurtjes geoptimaliseerd.

3. Planning van de rustperiodes
Rusten is even belangrijk voor je als sporten. Tijdens rust-periodes krijgt je spierweefsel de tijd zich te herstellen en zich aan de nieuw gestelde eisen aan te passen.

Geen rust nemen voor herstel leidt tot afbraak. Je spierstructuur wordt dan minder hecht en degelijk waardoor scheurtjes en zwaktes sneller optreden. Gewrichten en aanhechtingen proberen dit op te vangen, en gewrichtsslijtage en -blessures zijn het  gevolg. 

4.  Voedingssupplementen voor sporters
Ik eet gezond, dus ik heb toch geen supplementen nodig?. Helaas is dat allang niet meer zo, zeker niet voor serieuze sporters. Voedingssupplementen voor sporters worden gebruikt om het gat te dichten tussen je voeding en wat je sporterslichaam daadwerkelijk nodig heeft.

Share this article