Sportscholen?

Goede voornemens? Gezonder leven? Bewuster eten en bewegen? Een logische stap, is die naar een sportschool. Voor veel mensen is dit een eerste stap de goede kant op, maar je kan hier wel wat onzeker van worden. Lees hier handige informatie voordat je naar de sportschool gaat!
Goede voornemens? Gezonder leven? Bewuster eten en bewegen? Een logische stap is die naar een sportschool. Voor veel mensen is dit een eerste stap die kant op en dat kan je onzeker maken.

Het is nergens voor nodig om drempelvrees te hebben. Iedereen, zelfs de grootste bodybuilder is ooit een keer begonnen. Tegenwoordig kan iedereen dik, dun, jong of oud aan de slag in een sportschool. Daar is alle kennis en apparatuur aanwezig om met plezier en zo efficient mogelijk te sporten. Het is leuk en gezond, dus waar wacht je op?

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een sportschool zal je merken dat er tegenwoordig veel keuzes zijn. Hier hebben wij een aantal punten op een rijtje gezet waar je op kan letten bij de keuze van een sportschool:

1. Veel sportscholen geven geen tariefinformatie op hun website, het beste is dus om langs te gaan, ze geven je graag een rondleiding. Doe dat op het tijdstip dat je normaal zou sporten. Dan krijg je een goed gevoel hoe druk de club is en wat voor soort mensen er komen.

2. Sommige sportscholen hebben speciale mensen in dienst voor sales. Zij zullen proberen om je na de rondleiding direct lid te maken. Als je keuze hebt uit meerdere sportscholen, laat het dan een dag op je inwerken voor je een beslissing neemt.

3.
Let tijdens de rondleiding vooral op aspecten die van belang zijn voor je training, een zwembad en een mooie sauna is leuk, maar het draait vooral om de apparatuur en/of het aanbod van de lessen.

4.
Let ook op zaken als de muziek en bijvoorbeeld daglicht, het is voor sommige behoorlijk moeilijk om geconcentreerd te sporten in een kelder zonder ramen als het buiten mooi weer is.

5. Sfeer is natuurlijk erg belangrijk en die wordt in grote mate bepaald door het publiek. Als er meerdere sportscholen in de omgeving zijn zie je vaak dat er bepaalde concentraties optreden van een bepaald soort publiek, bijvoorbeeld hardcore bodybuilders, seniors, gays etc. Probeer tijdens de rondleiding in te schatten of je je hier thuis zou voelen.

6. Zie je bordjes op apparatuur met 'buiten werking'? Dat is een slecht teken. Onderhoud van apparatuur is belangrijk en kapotte apparaten kunnen erg frustrerend zijn. Kijk ook of de sportschool schoon is, veel ondernemers nemen het niet zo nauw met de hygiene. Ook luchtverversing en airconditioning zijn nogal eens een probleem, voelt de sportschool zweterig en warm aan dan is het er in de zomer vaak niet uit te houden.

7. Als je de keuze hebt tussen sportscholen laat de locatie dan zwaar meewegen. Een sportschool dicht bij je huis of werk maakt het makkelijker voor je om regelmatig te gaan.

8. Bedenk hoe vaak en op welk moment je zal gaan sporten. Laat je niet beïnvloeden door ruime openingstijden als het onwaarschijnlijk is dat je er gebruik van zal maken.

9. Vraag naar de begeleiding die je krijgt. De meeste sportscholen geven gratis begeleiding maar het verschilt per sportschool hoe veel en hoe goed die begeleiding is. Het meeste fitnessresultaat is meetbaar (gewicht, vetpercentage, uithoudingsvermogen, hartslag etc.), hoe concreter jouw doel, hoe specifieker de begeleiding. Bij de sportschool kijken ze niet op als je heel duidelijk bent in wat je wilt: een paar centimeters hier eraf, een sixpack, meer borstspieren, armen als Robbie Williams etc. Vraag erom!

10. Sportscholen berekenen naast het lidmaatschapsgeld ook inschrijfkosten. Vaak kan je hierover onderhandelen. Sportscholen werven vaak in deze tijd van het jaar. Maak daar gebruik van. Soms helpt het als je met zijn tweeen bent, ook dan geven veel sportscholen korting op bijvoorbeeld het inschrijfgeld.

11. Veel Sportscholen werken met tarieven op basis van automatische incasso. Dat is makkelijk maar ook verraderlijk omdat je dan meteen voor een lange periode vastzit. Heb je de keuze en weet je niet zeker of het je zal bevallen neem dan een losse maand of vraag naar een 10-ritten kaart.

12. Als je geen andere keuze hebt dan een automatische incasso, vraag dan naar de opzegtermijn, de meeste sportscholen verlengen je lidmaatschap automatisch als je niet aangeeft te willen stoppen.

13. Sommige sportscholen berekenen je het lidmaatschapsgeld per 4 weken, anderen per maand, dat scheelt toch één periode per jaar.

14. Je kaart stopzetten tijdens je vakantie is een goede service en scheelt je geld, maar veel sportscholen doen dat niet meer. Vraag of jouw sportschool deze service biedt.

Share this article